Alegerea unor alimente sănătoase este esenţială pentru o dietă corectă, dar şi mai important este modul în care acestea sunt preparate. Nutriţioniştii avertizează că unele alimente îşi pierd proprietăţile benefice, dacă sunt puse în cuptorul cu microunde.

Aşa cum „suntem ceeea ce mâncăm“, „suntem şi ceea ce şi cum gătim“. Este de necontestat faptul că gătitul la cuptorul cu microunde este comod, rapid şi simplu, aparatul tinzând să se transforme în casele moderne într-un adevărat „şef culinar“. Nutriţioniştii însă precizează că unele alimente, preperate astfel, nu numa că-şi pierd calităţile nutritive, ci pot chiar să devină nocive, scrie "Medical Daily".

Undele radio de frecvenţă scurtă, microundele, fac moleculele de apă din alimente să vibreze şi astfel produsul se încălzeşte. Modalitatea aceasta de a încălzi sau găti nu este însă indicată pentru orice mâncare.

Specialiştii recomandă evitarea microundelor în cazul acestor şase alimente:
1. Sparanghelul: este o legumă bogată în antioxidanţi, inclusiv în vitamina C, iar aceste substanţe sunt distruse la microunde. Un studiu din 1999 apărut în revista „Acta Agroculturae Scandinavica B“ a demonstrat că gătirea sparanghelului la microunde determină o reducere dramatică a conţinutului de vitamina C.

2. Laptele matern: acest aliment care funizează bebeluşilor nutrienţi esenţiali, dar şi enzime şi anticorpi nu trebuie încălzit la microunde, pentru că îşi pierde o mare parte din aceste substanţi valoroase. O cercetare din 1992, publicată în prestigioasa revista „Pediatrics“ a scosc la iveală faptul că încălzirea laptelui materna la o temperatură ridicată se asociază cu un risc mai mare de dezvoltaera a bacteriei E.coli şi al altor bacterii periculoase.

3. Broccoli: este una din cele mai des preparate legume la microunde; doar că atunci când este preparat în acest fel, într-un vas cu apă, îşi pierde 97% din antioxidanţi, potrivit unui studiu realizat în anul 2003. În acelaşi timp, dacă este fiert pe aragaz, broccoli pierde doar 11% din nutrienţi.

4. Ardeiul iute uscat: este periculos să fie pus la microunde, deoarece conţine capsaicină, o substanţă care este foarte volatil şi poate lua foc. Mai mult, această substanţă, care va fi eliberat de microunde, poate produce iritaţii la nivelul gâtului şi ochilor. Nici ardeii obişnuiţi nu trebuie gătiţi la microunde, deoarece ei conţin multe minerale, cum este fierul, magneziul, seleniul, care se vor pierde.

5. Fructele congelate: fructele conservate prin îngheţare îşi pierd din start nutrienţii, dar dacă sunt dezgheţate la mirounde, potrivit unui studiu realizat în 2010, glicozidele şi galactozidele se pot transforma în substanţa cancerigene. Cel mai bine este ca fructele să fie dezgheţate, fiind ţinute în frigider sau la temperatura camerei.

6. Usturoiul: un studiu din 2001 publicat în „Journal of Nutrition“ a descoperit că gătirea timp de doar 60 de secunde la microunde sau timp de 45 de minute într-un cuptor obişnuit inactivează substanţele anticancerigene din usturoi.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro