Un procent de 12% din mame ştiu că legumele şi fructele trebuie consumate de cinci ori pe zi, în timp ce 60% dintre acestea ştiu că legumele şi fructele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe zi. Aşa arată un studiu în care au fost implicate 300 de mame cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani

Totodată, majoritatea mamelor, mai exact 80% din respondente arată că micuţilor lor le plac fructele. Nu aceeaşi situaţie se întâlneşte în cazul legumelor, asta pentru că doar 57% din copii preferă legumele. „Dacă în cazul fructelor copiii le solicită şi singuri, ei nu se dau în vânt după legume şi cel mai adesea le mănâncă doar la insistenţa părinţilor”, susţin specialiştii. În ceea ce priveşte fructele preferate de copii, pe primul lor se situează bananele, merele şi portocale. În cazul legumelor, favoritele sunt cartofii, morcovii, castraveţii şi roşiile.

Fructele sunt de obicei consumate crude iar legumele în special în supe, arată cercetarea. „Cele mai multe dintre legume sunt introduse în sandvişuri, excepţie făcând morcovul care este servit ca atare; totodată, se observă o creştere a consumului de legume în salate.

Îmbucurător este faptul că toţi părinţii sunt hotărâţi să fie un exemplu în educaţia alimentară a copiilor lor”, a declarat medicul Şerban Damian. Mari bariere către consumul porţiilor adecvate de legume şi fructe O alternativă, însă, o reprezintă sucul 100% natural, mai spun experţii. „Amintiţi-vă că sucul 100% este o sursă de vitamine şi minerale şi putem înlocui cu succes una dintre cele 5 porţii de legume şi fructe recomandate pe zi”, a precizat şi Barbara Groele de la Uniunea Producătorilor de Sucuri din Polonia. „Rezultatele studiului arată că sunt încă mari bariere către consumul porţiilor adecvate de legume şi fructe, incluzând şi timpul redus pe care îl au mamele pentru a se ocupa de o nutriţie adecvată.

Mamele din ziua de astăzi sunt foarte ocupate şi ele încearcă să facă tot ce este mai bine pentru familiile lor dar nu mereu au timpul necesar şi puterea de a căuta informaţii despre o nutriţie adecvată şi de aceea aceste campanii au o mare importanţă pentru informarea lor”, a mai spus doctorul Şerban Damian.

Studiul a fost făcut în cadrul proiectului „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe”. Legumele şi frunctele, în coşul de cumpărături al românilor Un alt studiu recent arăta că pâinea, legumele şi fructele sunt cel mai des întâlnite alimente proaspete în coşul de cumpărături al românilor. „Alimentele proaspete sunt prezente în 2 din 3 coşuri şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor dedicate consumul casnic pentru produse de larg consum. Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele”, se arată în raportul institutului de cercetare de piaţă.

Totuşi, produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea (27% din totalul bugetului pentru alimente proaspete), legumele (20%) şi mezelurile (16%). Canalul preferat pentru achiziţionarea produselor alimentare proaspete este comerţul tradiţional, care acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe.

Citeste mai mult: adev.ro/n5xmnt

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro