În urma unui control efectuat săptămâna trecută la solicitarea unui asigurat, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au găsit în cabinetul unui medic de familie din mediul rural din judeţul Satu Mare 80 de carduri de sănătate. Conducerea CJAS solicită tuturor asiguraţilor din judeţ să nu lase cardurile de sănătate la niciun furnizor de servicii medicale.

Explicaţii puerile
Potrivit directorului CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, controlul la medicul de familie a fost făcut în urma unei solicitări făcute de un asigurat. Sesizarea s-a dovedit a fi fondată, deoarece reprezentanţii CJAS au găsit, în urma controlului, 80 de carduri de sănătate ascunse în cabinetul medicului de familie verificat. Întrebat despre acest lucru, medicul de familie a explicat că sistemul informatic a fost nefuncţional pentru o vreme şi din acest motiv a solicitat pacienţilor să lase cardul de sănătate la cabinet. Sunt zvonuri potrivit cărora unii medici de familie păstrează cardurile pacienţilor pentru a le putea încărca cu servicii medicale care, mai apoi, să fie decontate de CJAS.

Deocamdată medicul de familie a fost sancţionat doar cu un avertisment, însă dacă mai continuă în acest fel se poate ajunge la rezilierea contractului cadru a acestuia cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Conducerea CJAS solicită tuturor asiguraţilor cărora furnizorii de servicii medicale le reţin cardurile de sănătate să anunţe instituţia. „Cardul de sănătate nu se dă nimănui şi nu se lasă nici la medicii de familie, nici la un alt furnizor de servicii medicale. Acestora le este interzis să păstreze cardurile pacienţilor sub orice formă. Asiguratul trebuie să aibă cardul asupra sa atunci când iese de la un furnizor de servicii medicale. De asemenea, dacă asiguraţilor li se cere să lase cardul în cabinete medicale să anunţe de urgenţă instituţia noastră”, a precizat Georgeta Pop.

Directorul CJAS a mai arătat că în ultima perioadă au fost controlaţi 113 furnizori de servicii medicale din judeţ, din care 50% au fost farmacii, 30% medici de familie şi 20% laboratoare.

Carduri deblocate pe bandă rulantă
O altă problemă cu care se confruntă în această perioadă funcţionarii CJAS Satu Mare este deblocarea cardurilor. Unele carduri au fost blocate din cauza faptului că nu a fost bătut corect codul PIN, dar au fost şi carduri care nu au fost funcţionale încă de dinainte de a fi iniţializate.

În prezent, patru angajaţi ai CJAS se ocupă cu deblocarea cardurilor de sănătate, fiind deblocate, zilnic, circa 200 de carduri. Totodată, au mai fost eliberate aproape 500 de adeverinţe pentru eliberarea duplicatului cardului de sănătate deoarece documentul iniţial a fost deteriorat sau pierdut, iar 47 de asiguraţi au refuzat, din motive religioase, acest document.

La sediul CJAS Satu Mare mai sunt, în prezent, 8.277 de carduri de sănătate care-şi aşteaptă proprietarii.

Sursa

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro