Norme Coca 2023 - 2024

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan a făcut cunoscut faptul că 90 de pensionari din judeţ au fost controlaţi la sesizarea Curţii de Conturi. Aceştia erau bănuiţi că nu îşi declară veniturile încasate pe lângă pensie, beneficiind astfel ilegal de medicamente compensate cu 90%.

Curtea de Conturi a sesizat faptul că mai mulţi pensionari de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud au beneficiat de medicamente compensate cu 90% deşi aveau alte venituri pe lângă pensie, legea interzicând acest lucru.

Din cele 120 de cazuri sesizate de Curtea de Conturi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a luat la puricat 90 de cazuri. În toate cazurile au fost găsite declaraţiile pe proprie răspundere depuse de pensionari la medicii de familie, prin care aceştia susţineau că nu au alte venituri. Buni de plată au fost astfel pensionarii care au minţit în declaraţia depusă la medicii de familie.

Prejudiciul cauzat în perioada 2010-2012 a fost de 20.000 de lei, fiind recuperată suma de 10.000 de lei potrivit şefei CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan. Sumele pe care au fost nevoiţi să le returneze pensionarii sunt însă mici, doar în două cazuri paguba fiind mai mare întrucât era vorba de medicamente mai costisitoare.

Camelia Ilişuan a ţinut să precizeze că a rugat medicii de familie să le explice foarte clar pensionarilor ce înseamnă venituri suplimentare şi că acestea împiedică eliberarea reţetelor compensate, pentru a rări cazurile de acest gen.

Un prejudiciu de 8000 de lei au cauzat şi medicii de familie care au eliberat reţete deşi pacienţii lor erau internaţi. Camelia Ilişuan susţine că mai toţi medicii de familie au avut astfel de cazuri.  Sumele au fost recuperate de instituţie.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro