Afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români, în fiecare an fiind diagnosticaţi aproximativ 400 de cazuri noi de cancer pediatric, în prezent în România 5.000 de copii având această boală, susţine Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC) cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer - 15 februarie. Potrivit FABC, reactualizarea imediată a listei de medicamente compensate şi gratuite este vitală pentru "viitorul României".
"Nimic nu este mai cutremurător pentru un părinte decât să-şi vadă copilul bolnav de cancer şi să nu îi poată oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se însănătoşi sau măcar pentru a avea o copilărie mai aproape de normalitate. Noi vorbim în numele copiilor suferinzi şi în numele părinţilor care stau în spitale alături de cei mici şi se luptă pentru că aceştia să aibă acces la tratamentele care le sunt necesare pentru a supravieţui", a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC.
"Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate de timpuriu şi dacă cei mici au şansa să fie trataţi cu medicamentele de care au nevoie şi nu de cele care sunt mai la îndemână. Copiii, mai mult decât oricine, merită tot ce este mai bun, merită investiţia tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salvează vieţi. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine şi autorităţile trebuie să ţină minte acest lucru de fiecare dată când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate românesc", a declarat la rândul său Olga Cridland, preşedinte Asociaţia PAVEL.
Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătăţii, 30 dintre acestea, destinate tratării cancerului la adulţi, dar şi la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenţa şi mortalitatea pacienţilor oncologici în Europa, arată că rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creştere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007. AGERPRES