Investitia în medicamente pentru tratarea sclerozei multiple este cost-benefică la nivelul societătii, a afirmat marti presedintele de onoare al Societătii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA
"Boala trebuie considerată o problemă de sănătate publică. Investitia în terapia modernă este cost-benefică. Studiile au demonstrat că investitia în medicamente este cost-benefică la nivelul societătii. Costul pentru spitalizarea celor cu scleroză multiplă este de 6% din total, iar pentru medicamente — de 14%, ceea ce înseamnă 1/5 din costurile la nivel social pentru această boală. Costurile vor fi cu mult mai mici cu cât tratamentul este făcut la începutul bolii", a explicat prof. dr. Băjenaru.
Potrivit acestuia, fiecare cetătean din România plăteste pentru tratarea acestei afectiuni peste un euro, în timp ce în alte tări fiecare cetătean plăteste aproximativ 27 de euro.
Băjenaru a sustinut că pentru un pacient cu scleroză multiplă costul mediu pe an este de 42.000 de lei, în timp ce costul real este de 50.000 lei.
Directorul de programe în cadrul Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, dr. Oana Costan, a spus că aceste cifre sunt orientative si a arătat că de la un an la altul costul mediul al tratamentului pentru scleroza multiplă a fost de 6-7-8%.
Consilierul premierului pe probleme de sănătate, Vasile Cepoi, a declarat că mecanismul prin care se fundamentează bugetul este unul aritmetic, iar fundamentarea costurilor în sănătate nu este făcută după "o metodologie corectă".
Nu există o metodologie stiintific fundamentată a acestor costuri. Cresterea finantării nu se face pe parametrii reali, ci în functie de buget. Ceea ce se face, se face pe criteriul istoric si pe posibilitatea de cheltuire", a arătat Cepoi.
În opinia presedintelui Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, Ministerul de Finante "vede numai cifrele, nu si oamenii din spatele cifrelor", care consideră că nu ar trebui să existe listă de asteptări pentru tratarea sclerozei multiple.
"Jos lista mortii în scleroza multiplă. Aproximativ 80% din costuri nu tin de tratament", a mai spus Astărăstoae.
Potrivit datelor oficiale, în România sunt aproximativ 10.000 de persoane cu scleroză multiplă, iar în Europa — aproximativ 600.000 de persoane.
AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)