Cei mai afectaţi de “războiul” care se duce între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este bătrânul care a muncit o viaţă întreagă, care a cotizat lunar la bugetul de stat şi care se trezeşte la o vârstă înaintată că rămâne fără medicamente compensate sau că trebuie să bată la uşile Direcţiilor Finanţelor Publice pentru eliberarea unei adeverinţe fiscale.
Scandalul eliberării reţetelor medicale pensionarilor cu venituri mai mici de 700 de lei pare a fi fără sfârşit. Deşi în lege se specifică clar că medicii de familie vor fi sancţionaţi doar dacă nu vor cere de la pacient cuponul de pensie şi declaraţia pe proprie răspundere, ei refuză cu desăvârşire eliberarea acestor tipuri de reţete de frică să nu fie sancţionaţi.
Pacienţii a căror medici refuză eliberarea reţetelor medicale compensate, se pot adresa angajaţilor Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.
Deşi s-a crezut că este lămurită odată pentru totdeauna problema cu reţetele medicale compensate pentru pensionarii care încasează un venit lunar mai mic de 700 de lei, se pare că nu este deloc aşa. Unii medici de familie refuză în continuare eliberarea acestor tipuri de reţete, iar alţii spun că nu le eliberează decât dacă pacientul duce adeverinţă fiscală.
“Unii colegi de ai mei refuză să elibereze reţete medicale de tipul 0700, adică pacienţilor pensionari cu venituri mai mici de 700 de ei, de frică să nu fie sancţionaţi. Alţii le eliberează doar dacă pacientul se prezintă la el cu adeverinţă fiscală din care să reiasă ce venit încasează lunar”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Emiliana Costiug, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj.
Pacienţii care întâmpină această problemă când merg la medicul de familie, şi anume că nu li se eliberează reţete compensate cu toate că a prezentat cuponul de pensie şi declaraţia pe propria răspundere, pot să-i reclame.
“Noi am spus în nenumărate rânduri că pensionarul cu venit mai mic de 700 de lei nu trebuie să se prezinte la medicul de familie decât cu cuponul de pensie şi cu declaraţia pe propria răspundere. Dacă medicul de familie tot refuză să-i elibereze reţete, pacientul să ne trasmită nouă, fie prin mail, fie prin telefonul verde, şi să ne zică care este medicul. Vom vorbi noi cu medicul de familie respectiv şi vom încerca să clarificăm situaţia”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Emilia Groza, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.
Conform reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei nu sunt obligaţi, şi nici nu au fost vreodată, să se se prezinte la medicul de familie cu adeverinţă fiscală prin care să demonstreze ce venituri încasează.
Medicul de familie este acoperit legal dacă deţine la dosar ultimul cupon de pensie al pacientului şi declaraţia pe propria răspundere. El nu va putea fi sancţionat în niciun fel dacă va avea aceste două acte.
Dacă pacientul minte în declaraţia pe care a dat-o pe propria răspundere atunci când se vor face controale el va fi sancţionat.