Sportivii de înaltă şi medie performanţă, cât şi sportivii amatori se confruntă deseori cu traumatisme survenite în timpul competiţiilor, care necesită, de cele mai multe ori, operaţii delicate şi o recuperare riguroasă. Dr. Răzvan Marian Melinte, medic primar ortoped traumatolog la Centrul Medical Nova Vita din Târgu-Mureş, spune că prevenţia acestor leziuni se face printr-un antrenament corect la nivelul copiilor şi juniorilor, o dezvoltare corectă a musculaturii şi o încălzire foarte bună. Acesta recomandă oamenilor să facă sport pentru o viaţă sănătoasă, dar îl recomandă făcut cu multă atenţie şi în condiţii de siguranţă maximă.

Reporter: Ce înseamnă traumatologia sportivă?

Dr. Răzvan Melinte: Specificul activităţii la Centrul Medical Nova Vita este, în special, traumatologia sportivă, ceea ce înseamnă traumatismele survenite în timpul sau în afara competiţiei la sportivii de performanţă, aici incluzându-se sportivii de înaltă performanţă, de medie performanţă şi sportivii amatori. Toţi au aproximativ aceeaşi rată de accidentare. Traumatologia sportivă la sportivii noştri constă în special din leziuni traumatice la nivelul genunchiului. Acestea sunt de cele mai multe ori leziuni de ligament încrucişat anterior, leziuni de menisc sau mai rar leziuni osteocondrale. Din păcate, leziunile osteocondrale sau de cartilaj sunt cel mai greu de tratat. Operaţia este puţin mai delicată, recuperarea este foarte dificilă, iar reîntoarcerea sportivilor în activitate, în special a celor trecuţi de 30 de ani, este deosebit de dificilă. De asemenea, datorită specificului oraşului ne mai confruntăm cu accidentări la nivelul umărului, în special a voleibalistelor sau handbalistelor. Acestea sunt leziuni dificil de tratat şi sunt deranjante pentru sportive atunci când îşi desfăşoară activitatea.

Rep.: Cât durează recuperarea după aceste intervenţii?

R.M.: În cel mai bun caz, recuperarea după o leziune de menisc este foarte rapidă, aproximativ 30 de zile. După o intervenţie artroscopică pentru refacerea sau reconstrucţia ligamentului recuperarea este în jur de şase luni. Acest lucru înseamnă că în şase luni sportivul poate să reia sportul de contact, fotbal sau baschet, la intensitate maximă. Undeva la două, trei săptămâni după intervenţie, sportivul va merge normal, undeva la trei luni poate să meargă pe bicicletă, să înoate, să desfăşoare activităţi absolut normale. La patru luni pot să facă un jogging uşor pe bandă, dar undeva înainte de cinci luni nu se recomandă reîntoarcerea în activitatea profesională, mai ales dacă vorbim despre sporturile cu mingea sau sporturile stop and go, cum le numim noi. Operaţia este foarte importantă, dar la fel de importantă este perioada de recuperare. Recuperarea trebuie condusă corect şi progresiv, şi ca intensitate, şi ca tipuri de exerciţii, adaptată fiecărei persoane şi fiecărui sportiv în parte, pe grupe musculare, cu o serie întreagă de aparatură. Din fericire, Târgu-Mureşul este printre primele oraşe din ţară în ceea ce priveşte traumatologia sportivă şi mai ales în ceea ce priveşte partea de recuperare.

Rep.: Cum ar putea fi prevenite aceste leziuni?

R.M.: Prevenţia acestor leziuni se face în special printr-un antrenament corect la nivelul copiilor şi juniorilor, ceea ce este destul de dificil la noi, deoarece, după părerea mea, mulţi dintre copii sunt suprasolicitaţi de la vârste fragede. O dezvoltare corectă a musculaturii, o încălzire foarte bună preîntâmpină într-un anumit grad aceste leziuni. Peste tot în lume, în toate sporturile de contact la viteză şi intensitate maximă cu alt jucător apar accidentări, iar ele nu se pot preveni în totalitate.

Rep.: Care este rata de accidentare la sportivii de performanţă şi la cei amatori?

R.M.: La sportivii amatori tipul de accidentare este diferit, deoarece vedem de multe ori la aceşti sportivi anumite accidentări pe care nu le vedem la sportivii de performanţă. Spre exemplu, fracturile de gleznă le vedem la fotbaliştii amatori, care la sfârşit de săptămână, în timpul liber, practică fotbalul şi apar tragediile. Se joacă cu foarte multă ambiţie, pentru că oamenii nu sunt antrenaţi şi atunci acest joc fără încălzire este deosebit de periculos. Sportivii de performanţă ştiu, în general, să se protejeze. Ei au de-a lungul timpului mult mai multe accidentări mai micuţe, ceea ce-i determină să înveţe să se protejeze în timp.

Rep.: Ce recomandare le faceţi oamenilor?

R.M.: Le recomand tuturor oamenilor să facă sport, pentru că el este foarte important pentru o viaţă sănătoasă, dar trebuie făcut cu multă atenţie, cu o încălzire riguroasă şi în condiţii de siguranţă maximă, ca să evite pe cât posibil accidentările.

Teodora Mindru

teodora.mindru@zi-de-zi.ro
mindru_teodora@yahoo.com

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro