„Propunerile Ministerului Sănătății privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor vor avea efecte catastrofale asupra pacienților și economiei”, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
„Proiectele de acte normative făcute publice de fosta conducere a Ministerului Sănătății pot duce la dispariția medicamentelor cu preț accesibil și vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, singurii investitori din industra farmaceutică cu capacități de producție în România”, mai susțint reprezentanții APMGR.
Ei cer primului ministru Victor Ponta retragerea imediată a acestor proiecte și revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferențiat pentru medicamentele generice.
Vorbe în vânt
”Propunerile publicate nu schimbă nimic, nici pentru pacienți, nici pentru industria producătorilor de medicamente generice. Dimpotrivă, mențin o politică extrem de nocivă, care ignoră nevoile pacienților și distrug investițiile făcute de producătorii de medicamente generice în capacitățile de producție din România,” a declarat Președintele APMGR Dragoș Damian. „Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sănătății s-au dovedit doar vorbe-n vânt și sperăm că Premierul Ponta va lua măsurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odată cu stabilirea noii echipe guvernamentale,” a adăugat Damian.
Propunerea de calcul diferențiat a taxei clawback a fostei conduceri a Ministerului Sănătății a fost decisă absolut aleatoriu, în loc să aibă la bază sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamente generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovator). Pe de altă parte, propunerea de calcul a prețurilor medicamentele de uz uman, prevăzută în propunerea de modificare și completare a normelor Ordinului 75/2009, nu ține cont de angajamentul asumat de Ministerul Sănătății în Protocolul semnat cu APMGR. Acestea prevedea eliminarea dublei referenţieri pentru medicamentele generice prin renunțarea la compararea cu țările de referință și prin aplicarea limitei de maximum 65% o singură dată, raportat la prețul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obține Autorizația de punere pe piață (APP).