Un test de sânge poate stabili cu acuratete riscul de instalare a bolii Alzheimer, sustin cercetatori americani, citati luni de BBC.

 Prin analiza nivelului a zece lipide din sânge se poate prevedea, cu o acuratete de 90%, riscul ca boala sa se instaleze în urmatorii trei ani, indica studiul ale carui concluzii au fost publicate în revista Nature Medicine.

Rezultatele studiului realizat de specialisti de la Georgetown University din Washington DC urmeaza sa fie examinate în teste clinice mai ample. Expertii în domeniu arata ca, desi mai este nevoie de confirmari, punerea la punct a unui astfel de test va fi un 'adevarat pas înainte', mai ales în conditiile în care în prezent numarul persoanelor atinse de dementa se ridica la 44 de milioane, pe întregul glob, si este de asteptat sa se tripleze pâna în 2050.

Boala ataca pe nesimtite creierul, cu mai mult de un deceniu înainte de aparitia simptomelor, iar medicii considera ca testele de medicamente împotriva acestei afectiuni esueaza pentru ca pacientii sunt tratati prea târziu ca sa mai conteze.

Cercetatorii de la Universitatea Georgetown au analizat mostre de sânge de la 525 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani. Comparând rezultatele de la 53 de participanti la care, în cei cinci ani cât a durat testul, au început sa se manifeste semne de Alzheimer sau disfunctii cognitive mai usoare cu cele de la alti 53 care si-au pastrat agilitatea mentala, cercetatorii au observat diferente în ce priveste nivelurile a 10 lipide.

Nu se stie cu exactitate ce anume provoaca modificarea nivelurilor de lipide din sânge, dar se crede ca ar putea fi o consecinta a unor modificari precoce la nivel cerebral care ar semnala instalarea dementei. Oamenii de stiinta si-au propus sa aprofundeze studiile pentru a încerca sa determine cu mai mult timp înainte riscul de aparitie a bolii.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Ionut Mares)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro