Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vine, vineri, cu precizări legate de ancheta declanșată la cabinete de expertiză medicală din Caransebeş, Oraviţa, Reşiţa şi Moldova Nouă. Împotriva a trei dintre medici, Sebastian Telbis, Ioan Dorel Ungur și Ioan Octavian Cenda, s-a pus în mișcare acțiunea penală – se cere arestarea lor preventivă. Procurorii au conturat tabloul acuzațiilor, cu peste o sută de pacienți care au ”cumpărat” decizii de pensionare pentru invaliditate. Cu o zi înainte, percheziția la locuința lui Sebastian Telbis a scos la iveală mari sume de bani!
Ce susțin procurorii? Despre Sebastian Telbis afirmă că, din 3 februarie până în 7 martie, în calitate de medic şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, a primit diferite sume de bani şi alte foloase materiale de la nu mai puțin de 132 de pacienţi, pentru a elibera sau, după caz, a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă ori pentru a atesta oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare.
La locuința lui au fost descoperite și indisponibilizate importante sume de bani, respectiv 108.465 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei, dar și două carnete de economii cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria.
Medicii Ungur şi Cenda sunt acuzați de 16, respectiv opt infracţiuni de luare de mită: procurorii susțin că aceştia solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice. ”În schimbul acestor sume de bani, inculpaţii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii”, precizează Parchetul instanței supreme în acest caz cu decizii de pensionare pentru invaliditate ”cumpărate”.
La data de 14 martie 2014 s-a întocmit şi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti referatul cu propunere de arestare formulată pe numele celor 3 inculpaţi.
”Formularea propunerii de arestare a avut în vedere atât gravitatea faptelor comise, modul şi circumstanţele de comitere, cât şi impactul psihologic înregistrat la nivelul comunităţii privind astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării actului medical, precum şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din această încadrare”, afirmă procurorii legat de acest caz cu decizii de pensionare pentru invaliditate ”cumpărate”.