Direcţia de Sănătate Publică Bihor organizează lunar acţiuni de informare a tinerilor privind riscul contactării unor boli cu transmisie sexuală. Deşi elevii sunt receptivi la aceste informaţii, nu puţine sunt cazurile în care cei care se opun organizării acestor ore de educaţie sexuală sunt chiar părinţii.
"-V-aţi lăsa copiii să participe la aceste ore chiar acum ?
- Copiii mei, nu. Ar trebui de la o vârstă mai mare să se educe şi fiecare părinte ar trebui să-şi educe singur copilul."
"Aş avea rezerve din punct de vedere religios. Adică părintele ar trebui să explice copilului mai ales chestii legate de viaţa sexuală."
Doar că statisticile arată că tinerii îşi încep viaţa sexuală mai repede decât în urmă cu 10 ani, iar riscul de îmbolnăvire a crescut.
"Ne sunt în atenţie hepatita de tip B, HIV-Sida care, din păcate, este în creştere, dar şi alte boli cu transmitere sexuală, ca sifilis, gonoreea", a precizat Zoia Bitea, director în cadrul DSP Bihor.
"În fiecare şcoală există anumiţi părinţi care prezintă o relativă reticenţă privind aspectele educaţiei sexuale. Trebuie să ţinem cont şi de părerea părinţilor, atât timp cât ei sunt parteneri în procesul de instruire", consideră Ioana Codrean, directoarea Colegiului Naţional "Mihail Eminescu" Oradea.
Nu la fel de retincenţi faţă de informaţiile oferite de specialişti sunt elevii care participă la orele de educaţie sexuală.
"Sunt foarte indicate aceste ore, fiecare elev ar trebui să ştie cum trebuie să procedeze."
Anul trecut, în Bihor, la campaniile de prevenire a HIV-SIDA au luat parte 11 şcoli. În cadrul campaniei de promovare a contracepţiei, au fost organizate 342 de acţiuni la care au asistat peste 8 mii de elevi.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop