Institutia va aproba astazi imprumutul pentru Romania, banii urmand a fi folositi pentru modernizarea spitalelor si perfectionarea programelor de combatere a unor boli grave.
Vin semnale pozitive din partea Bancii Mondiale, ai carei reprezentanti au anuntat ca in cursul zilei de azi, institutia va aproba acordarea unui nou imprumut de 250 de milioane de euro pentru Romania, bani ce ar urma sa fie folositi pentru punerea la punct a sistemului deSanatate, care lasa mult de dorit in multe privinte si este ramas mult in urma sistemelor similare din celelalte tari ale UE. Anuntul a fost facut ieri deElisabetta Capannelli, country manager alBancii Mondiale, care a mai precizat ca institutia asteapta ca guvernul roman sa acceseze in cursul acestui an alti 300 de milioane de euro, ramasi dintr-un imprumut anterior. Afirmatiile au fost facute de reprezentanta Bancii Mondiale intr-un interviu acordat portalului economic Bloomberg, ocazie cu care Elisabetta Capannelli a mai declarat ca institutia financiara lucreaza cu guvernul roman la o noua strategie de parteneriat cu Romania, care ar putea include o finantare de un miliard de euro pe an.
Elisabetta Capannelli
Motivatia acestor demersuri si a acordului pentru imprumutul de 250 de milioane de euro este aceea ca „exista un decalaj semnificativ intre calitatea sistemului de sanatate din Romania si cea din restul Uniunii Europene” dupa cum a declarat reprezentanta Bancii Mondiale. Fondurile ar urma sa fie folosite pentru modernizarea spitalelor, imbunatatirea guvernantei si administrarii in sistemul de sanatate, precum si pentru programele de combatere a unor boli, precum cancerul, hepatita si alte afectiuni grave. Celor 250 de milioane de euro din noul imprumut ar urma sa li se adauge alte 300 de milioane de euro, ramasi neutilizati dintr-un alt imprumut de un miliard de euro accesat anul trecut de Romania, in vederea consolidarii cadrului macroeconomic si reformarii mai multor sectoare. Pana in prezent, au fost folositti doar 700 de milioane de euro, restul banilor urmand a fi folositi pentru revigorarea sistemului deSanatate.
Proiectul de reforma a sectorului sanitar propus de Romania pentru obtinerea finantarii de la Banca Mondiala prevede imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului de sanatate, intarirea preventiei si promovarea sanatatii, furnizarea mai eficienta a serviciilor medicale, dezvoltarea serviciilor secundare specializate in ambulatoriu si promovarea unor trasee clinice pentru bolile netransmisibile cele mai frecvente, obiective ce ar trebui indeplinite in maxim sase ani, dupa cum si-au luat angajamentul guvernantii fata de institutia financiara.