Autismul este rezultatul unor anomalii în procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetală, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat miercuri de neurologi americani, transmite AFP.
Acest studiu identifică o anumită dezorganizare în arhitectura cerebrală a copiilor cu autism. Dacă această concluzie va fi confirmată si de alte studii, "putem deduce că reflectă un proces care se produce cu mult timp înainte de nastere", explică Dr. Thomas Insel, director al Institutului american pentru Sănătate Mentală.
Concluziile acestui nou studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.
"Aceste rezultate demonstrează importanta unei interventii precoce pentru tratarea autismului", sindrom care afectează un copil din 88 în SUA.
"Dezvoltarea cerebrală a fetusului din perioada sarcinii cuprinde formarea cortexului — sau scoarta cerebrală — constituită din sase straturi distincte de neuroni", explică si Dr. Eric Courchesne, director al Centrului de Excelentă în tratarea Autismului din cadrul Universitătii California de la San Diego, co-autor al acestui studiu.
"Noi am descoperit o serie de anomalii în dezvoltarea straturilor scoartei cerebrale la majoritatea copiilor diagnosticati cu autism", a mai precizat el.
Medicii au analizat esantioane de tesut cerebral provenit de la 11 copii cu autism decedati la vârste între 2 si 15 ani. Ei au comparat rezultatele apelând la un grup martor de 11 copii fără autism. Cercetătorii au analizat o serie de 25 de gene care functionează ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale din componenta diferitelor straturi ale scoartei si au constatat că acesti biomarkeri lipsesc din creierul a 91% dintre copii care sufereau de autism, comparativ cu doar 9% pentru copii din grupul martor.
Semnele dezorganizării celulelor cerebrale sunt vizibile sub forma unor pete de 5 până la 7 milimetri lungime, la diferite niveluri, în diferite straturi ale scoartei din regiunea lobului frontal si din regiunea lobului temporal, conform Dr.-ului Courchesne. În acest regiuni se află centrii functiilor sociale, ai emotiilor, comunicării si ai limbajului — adică exact acele functii afectate în cazurile de autism.
Printre altele, faptul că aceste anomalii sunt rare si nu afectează ansamblul cortexului, îi permite creierului să reconstituie legăturile neuronale afectate, folosind tesut sănătos din cadrul scoartei.