Începând din 1 aprilie, timp de trei luni, pacientii care suferă de psoriazis pot beneficia, în Timisoara, de consultatii gratuite, de luni până vineri, între orele 10-16. Dermatologia, psihologia si nutritia sunt specialitătile în care pacientii cu psoriazis pot fi programati sunând la telefonul 0720.977.816.
Psoriazisul este o boală de piele încadrată în dermatozele eritemato-scamoase. Asta înseamnă că bolnavul prezintă niste plăgi rosii pe piele, acoperite cu scuame. Scuamele sunt un fel de mătreată, care poate să fie foarte groasă, până la a avea aspect de crustă, care se descuamează, care lasă o dâră în urma bolnavului, pe haine, pe costume, poate fi localizată în păr, poate fi localizată pe piele, poate fi localizată la unghii, din ceea ce se vede. Și din ceea ce nu se vede, sunt co-morbidităti pe care le antrenează psoriazisul, între care cea mai de temut este astropatia psoriazică, care poate deveni o boală invalidantă si, până la urmă, chiar mutilantă si care poate afecta drastic calitatea vietii bolnavului”, afirmă dr. Patricia Cristodor, dermatolog.
”Diagnosticul de psoriazis se poate pune cu usurintă clinic, chiar si un student stie să pună diagnosticul, este vorba de trei semne pe care le poti face oriunde si oricând. E vorba de eruptia respectivă, pe care v-am descris-o vizual, pe care, dacă se face o zgâriere, lasă niste urme ca într-o lumânare de ceară – se cheamă semnul lumânării de spermantet -, mai este un semn – auspitz- leziunea chiuretată sau scărpinată, produce niste picături de sânge ca o rouă, si semnul asa numit Koebner, care se traduce în aparitia unei leziuni de tip psoriazis pe un traumatism liniar , care se face accidental, cu ocazia unei operatii sau a unei zgârieturi pe pielea aparent sănătoase. Psoriazisul este o afectiune foarte complexă si, până în momentul de fată, nu există o singură cauză care să se poată incrimina. Se stie exact că există gene implicate în patogenia psoriazisului,dar aceste gene pot să fie active sau nu, în functie de felul de trai al bolnavului, de mediul în care trăieste, există cauze imunologice foarte bine documentate, există factori nutritionali care pot să întretină sau să agraveze psoriazisul si se stie despre consumul de alcool că ar fi unul dintre acestia, există si factori nervosi, se stie că psoriazisul poate să fie declansat de evenimente deosebit de stresante, cum ar fi un deces, un accident, un somaj.
S-a făcut la un moment dat un studiu, profesorul Feier Virgil, profesorul meu, ne povestea despre faptul că un consum regulat timp de o lună de carne de curcan ar putea duce la disparitia eruptiei de psoriazis, de unde reiese rolul foarte important al alimentatiei. Tratamentul este – de vreme ce boala este pe viată – tratamentul poate să fie pe viată, dar nu neapărat permanent. Deci este povestea cu glontul de pe teavă: stii că la un moment dat poate apărea inamicul, stai cu arma încărcată. Pentru formele severe de psoriazis, tratamentul modern este cu niste produse care vizează modificarea reactiei imunologice a organismului, care sunt destul de costisitoare si care ar trebui efectuate toată viata. În schimb, si eficienta este mai ridicată cu aceste tratamente decât la cele folosite până acum”, spune dr. Patricia Cristodor, dermatolog.
În cazul bolnavilor de psoriazis, „cred că cel mai bine ar prinde ajutorul familiei si al persoanelor apropiate, al colegilor de servici, ca să spun. Câteodată stăm la servici mai mult decât acasă si dacă colectivul ne acceptă si ne simtim bine, atunci începem si noi să ne acceptăm. Deci, familia si colegii, prietenii apropiati, aici ar fi suportul de bază al unui pacient”, consideră Rozalina Lăpădatu, presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.
autor: DELIA SESCU BARBU