Prin intermediul unor firme fantoma si al retetelor fictive intocmite de medici, au fost decontate ilegal mari cantitati de medicamente oncologice scumpe, prejudiciul estimandu-se la sume in euro cu multe zerouri.14 mambri ai gruparii infractionale au fost audiati de DIICOT, patru dintre ei fiind retinuti, cu propunerea de aretsare preventiva.

 farmacieUltima perioada se pare ca a fost extrem de nefasta pentru cadrele medicale, care au ales sa-si suplimenteze veniturile prin activitati ilegale, profitand de statutul pe care il aveau. Pe langa cazul celor noua medici si asistente trimisi in judecata fiindca luau mita pentru a elibera „cu ochii inchisi” documente necesare reinnoirii permisului auto si permisului de port-arma si cel al doctoritei si asistentei arestate preventiv pentru ca eliberau documente medicale  false, unor persoane care se pensionau apoi pe caz de boala, un alt scandal tulbura apele in lumea medicala. De aceasta data nu mai este vorba de spagi si acte eliberate pe banda rulanta ci de o adevarata grupare infractionala, alcatuita din medici si farmacisti, care au obtinut ilegal sume mari de bani de la CNAS, printr-un mod de operare bine pus la punct, cu firme fantoma si retete fictive pentru medicamente extrem de scumpe. Cazul a fost prezentat la inceputul acestei saptamani de catre procurorii din cadrul DIICOT precum si de biroul de presa al Politiei Romane, in urma a 29 de perchezitii efectuate la domiciliile celor 14 suspecti , din judetele Maramures, Bihor, Mures si Ilfov.

 

medicamenteAsa dupa cum se precizeaza in comunicatele remise de cele doua institutii, este vorba de o grupare infractionala organizata, formata din 14 administratori de farmacii, medici si aistente, grupare structurata pe mai multe paliere si specializata in „infractiuni de  inselaciune, frauda informatica, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic, evaziune fiscala si  spalare de bani”. Pare greu de crezut ca niste medici si niste farmacisti pot avea si astfel de preocupari, insa dovezile anchetatorilor sunt destul de solide, obtinute in urma unei perioade indelungate de filaj si supraveghere a activitatii retelei. Activitatea infractionala a gruparii s-ar fi desfasurat in perioada 2012-2013, constand in obtinerea ilegala de bani de la CNAS, reprezentand decontul unor medicamente oncologice scumpe, trecute in evidentele unor firme fantoma si prescrise de medici pe retete fictive. Medicamentele, a caror valoare estimata de anchetatori se ridica la cateva sute de mii de lei, au fost introduse in circuite comerciale fictive prin interupunrea unor firme fantoma cu sediul in Bucuresti si judetul Bihor, fiind decontate de mai multe ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza retetelor fictive eliberate de medicii din cadrul gruparii.

 

AUDIERI - CARDURI - FALSIFICARE - DIICOT - BUCURESTIEste vorba dspre medicamente cu preturi ridicate, pentru tratarea afectiunilor oncologice si hematologice, care erau achizitionate fara documente legale de provenienta si apoi introduse in farmaciile administratorilor implicati, pe baza unor documente contabile falsificate, pentru a da aparenta de legalitate. Medicii intocmeau apoi retete fictive pe numele unor pacienti inexistenti, in baza carora medicamentele respective erau decontate de CNAS, sumele platite fiind unele importante, avand in vedere pretul ridicat al produselor respective. Stocurile de medicamente intrau apoi in circuitul firmelor fantoma pentru a li se pierde urma, in final reintrand in circuitul comercial al farmaciilor respective, aceasta „manevra” fiind repetata.

In cursul zilei de ieri, cei 14 membri ai gruparii, medici si farmacisti, au fost ridicati de procurorii DIICOT si adusi la audieri, concomitent fiine efectuate perchezitii la domiciliile acestora, ocazie cu care s-a gasit sute de cutii de medicamente scumpe, fara documente, precum si aproximativ 80.000 de dolari.

La finalul audierilor, patru dintre suspecti au fost retinuti si urmeaza sa apara in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro