Efecte: stare de vomă, convulsii, chiar decese. Principalele victime: copiii
Numeroase cazuri de otrăvire cu substanţe care alimentează ţigaretele electronice au fost înregistrate în Statele Unite scrie New York Times. Este vorba de un cocteil nicotină, arome, coloranţi şi diferite produse toxice, cum ar fi solvenţii , ce acţionează ca o neurotoxină agresivă. Ingerat sau absorbit prin piele, acest amestec poate provoca stări de vomă, convulsii, chiar decesul în unele cazuri. Cantităţile mici, chiar diluate, din acest amestec au capacitatea de a omorî un copil. O lingură obişnuită plină cu acest lichid poate ucide un adult. De exemplu , anul trecut, o femeie a fost internată într-un spital din Kentucky pentru probleme cardiace, provocate de o ţigaretă electronică aprinsă, din care a curs amestecul periculos care a fost absorbit rapid prin piele.
Potrivit cotidianului american, a crescut numărul cazurile de intoxicaţie accidentală. În 2013, în SUA, au fost înregistrate 1.351 cazuri de intoxicaţie cu acest amestec de substanţe toxice, respectiv o creştere alarmantă comparativ cu anul 2012, când au fost consemnate 365 de cazuri grave şi un deces. Atenţie! În principal copii sub vârsta de 4 ani au fost victime ale acestui fenomen. Ţigareta electronică se vrea un instrument de luptă contra tabagismului clasic. Totuşi, ea a fost intens criticată din cauza introducerii ei fără a se face studii riguroase, care să stabilească în mod cert eficacitatea reală şi potenţialele efecte nocive. Absenţa reglementării privitoare la e-ţigaretă şi la substanţele folosite a fost, de asemenea, intens invocată de cei care sunt contra ţigaretei electronice. Toxicologii americani au privit dincolo de vaporii răspândiţi de ţigareta electronică şi au atras atenţia asupra riscurilor asupra sănătăţii publice.
În acest sens, profesorul doctor Florin Mihălţean, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, spune că ţigările electronice trebuie să intre într-un sistem verificabil şi standardizat, vandabile prin farmacii. În felul acesta se reduce riscul produselor contrafăcute, respectiv al ţigărilor electronice despre care nu ştim provenienţa, cantitatea şi calitatea substanţelor conţinute, calitatea vaporizatorului etc. Cât priveşte rolul acestor ţigări în viaţa noastră, prof. dr. Mihălţean spune că ele pot contribui la abandonarea ţigării clasice acolo unde alte soluţii nu au dat rezultate. În schimb, în cazul adolescenţilor e-ţigareta nu face decât să întârzie debutul fumatului propriu-zis, mascând prin diferite arome gustul neplăcut al ţigării clasice. Iar în cazul fumătorilor, e-ţigareta contribuie, de fapt, la menţinerea acest obicei nociv. În concluzie, prof. dr. Mihălţean consideră e-ţigareta un produs controversat.
Sursa