Ministerul Sănătătii va aloca din această lună o sumă de 158 milioane lei pentru achizitii de medicamente si materiale sanitare necesare în tratamentul urgentelor medicale majore, potrivit unui ordin al ministrului Sănătătii Nicolae Bănicioiu.

"Odată cu preluarea mandatului de ministru al Sănătătii, am demarat în regim de urgentă procedurile necesare pentru derularea Programului National de Servicii Medicale de Urgentă. Astăzi am semnat ordinul care asigura fondurile necesare derulării fără sincope a acestui program. Vorbim aici despre seringi, perfuzii, catetere, dar si de medicamente si reactivi, fără de care multe urgente nu puteau fi tratate corespunzător", a declarat miercuri ministrul Sănătătii, Nicolae Bănicioiu prin intermediul unui comunicat remis presei.

Prin ordin al ministrului Sănătătii, miercuri au fost alocate 157,8 milioane de lei, din bugetul ministerului, pentru monitorizarea, tratamentul si îngrijirea pacientilor critici din sectiile de Anestezie — Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale din tară.

Tot miercuri a fost deblocată suma de 20 de milioane de lei pentru materiale si medicamente necesare bolnavilor diagnosticati cu infarct miocardic acut, internati în sectiile de terapie intensivă, suma fiind aprobată, de asemenea, prin ordin de ministru.

"Programele au fost definitivate de Comisiile de Specialitate ATI si Cardiologie împreună cu specialistii din Ministerul Sănătătii încă de la începutul anului. Banii de la buget au existat. Dar, în mod inexplicabil, fosta conducere a ministerului a blocat semnarea si, implicit, demararea acestor programe. Acest lucru a creat probleme în îngrijirea acestor pacienti si îngrijorare în rândul personalului medical", a explicat ministrul Sănătătii.

Ministerul Sănătătii precizează ca are obiectiv strategic sănătatea pacientilor din România. Este vorba de un Sistem National integrat de management al marilor urgente, pre si intraspitalicesc.

"Considerăm că, oricât de sărac ar fi un sistem sanitar, asigurarea îngrijirii marilor urgente, a pacientilor aflati între viată si moarte, trebuie să fie un obiectiv prioritar, cu atât mai mult cu cât acest sistem face parte si din Strategia Natională de Răspuns în Situatii Deosebite, în caz de calamităti naturale si atacurile teroriste", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Cele două ordine vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro