Ebola se răspândeşte rapid în Africa. După Guineea este rândul unor regiuni din Mali, dar se semnalează cazuri şi în alte ţări vecine.După cazurile de febră hemoragică înregistrate în unele prefecturi din Guineea, unde s-au înregistrat 80 de decese, alarma cu privire la o posibilă răspândire a virusului Ebola există chiar şi în Europa.
Între timp, virusul loveşte Africa. Site-ul www.internazionale.it a publicat o hartă cu răspândirea bolii pe baza rapoartelor din aceste zile.
Autorităţile din Mali au anunţat la 3 aprilie că au fost înregistrate trei cazuri suspecte de febră hemoragică cauzate de virusul Ebola. Pacienţii au fost plasaţi în carantină, informează epochtimes-romania.com
Potrivit ONG-ului Medici Fără Frontiere (MFF), care în acest moment se află pe teren, epidemia din Guineea este deosebit de periculoasă, deoarece există mai multe focare în întreaga ţară.
“Asistăm la o epidemie de proporţii fără precedent în ceea ce priveşte distribuţia cazurilor în ţară: Gueckedou, Macenta, Kissidougou, Nzerekore iar acum Conakry”, a declarat Mariano Lugli, Coordonator de Proiect pentru MFF la Conakry.
“MFF a intervenit în aproape toate focarele de Ebola din lume în ultimii ani, dar din punct de vedere geografic erau mult mai mici şi priveau anumite zone îndepărtate. Această răspândire geografică este îngrijorătoare, deoarece va complica foarte mult sarcina organizaţiilor care lucrează pentru a controla focarul”, a declarat Lugli.
Ebola provoacă febră hemoragică, cu o rată de mortalitate care poate fi de 90 la sută. În prezent nu există nici un vaccin sau tratament împotriva la acestui tip de febră hemoragică.
“Ceea ce se răspândeşte în Guineea în acest moment este tulpina Zair a virusului Ebola: cel mai agresiv şi mortal. Ucide 9 din 10 pacienţi”, a declarat Michel Van Herp, un epidemiolog MFF în prezent la Guekedou. “Pentru a opri epidemia este important să se urmărească modul de transmisie. Toate contactele cu pacienţii care ar fi putut fi infectaţi ar trebui să fie izolate şi monitorizate la primul semn de infecţie”.
Până în prezent, autorităţile de sănătate din Guineea au înregistrat 122 de pacienţi suspectaţi şi 80 de decese. Alte cazuri, suspectate sau diagnosticate, au fost identificate în Sierra Leone (2 cazuri) şi Liberia (8 cazuri). Senegal şi-a închis graniţele sale. Arabia Saudită neagă vize pentru pelerini din ţările afectate.
Între 1976 şi 2012, virusul Ebola a provocat moartea a 1.554 de persoane (din aproximativ 2.345 de cazuri confirmate). Această febră hemoragică severă a apărut pentru prima dată în 1976 în actualul Sudan de Sud şi în Republica Democrată Congo, în acelaşi timp.
Sursa: http://epochtimes-romania.com