Model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutane, pansament biorezonant destinat vindecării rapide a plăgilor și casoleta aseptică sunt câteva din invențiile din domeniul medical ale unor români, care au fost premiate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Cu o suprafaţă de expunere de 8.500 mp, 726 de invenţii din 45 de ţări şi peste 60.000 de vizitatori, Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva a fost, între 2 și 6 aprilie, locul de întâlnire al celei mai mari pieţe mondiale din domeniul inventicii şi cel mai prestigios eveniment internaţional din domeniu.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, desfășurat între 2 și 6 aprilie, a adus cercetătorilor români nu mai puțin de 17 premii speciale, 18 medalii de aur, opt de argint şi patru de bronz. Practic, toate cele 30 de invenţii prezente la Geneva, 24 sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale, în cadrul unui stand naţional cu o suprafaţă de 32 metri pătrați, şi șase înscrise în regim independent, au fost premiate. O parte dintre aceste invenții au fost din domeniul medical.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva – Aur, premiu Technopol Moscova, premiu Arabia Saudită: Model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutane. Realizatori: Dr. Victor Cauni, dr. Cristian Persu, dr. Felix Voinea. Invenţia se referă la un model artificial destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectuează intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva – Aur: Aparat pentru aplicarea locală a unui câmp magnetic de frecvență extrem de joasă celulelor. Realizator este Bogdan Constantin Vlădilă. Invenția se referă la repararea naturală a țesuturilor care implică și densificarea celulară obținută prin aplicarea locală a unui câmp magnetic controlat pe regiunile cu riduri, vergeturi, pierderea părului sau dinți cu mobilitate.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva – Argint, premiu Croația: Pansament biorezonant destinat vindecării rapide a plăgilor (Marian Velcea, Mircea Negruța, Catalin Hideg – SC SaniMed International SRL). Este vorba despre un pansament biorezonant stimulator al regenerării tisulare, alcătuit dintr-o componentă biodegradabilă, prezentată ca un compozit absorbant, conținând factori de creștere și farmaceutici cu rol protector și dintr-o componentă recuperabilă, prezentată ca un ansamblu de componente electronice elementare biorezonante – rezonatori pasivi.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva – Aur, premiul NEWTON: Scaun de lucru la computer, cu relaxare activă a coloanei vertebrale. Autori: Ioan Bondrea, Aurel Mihail Țîțu, Constantin Oprean, Ilie Carabulea, Ion Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan, Adrian Bogorin Predescu (Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu). Este vorba despre un scaun pentru persoanele care lucrează pentru o lungă perioadă de timp la calculator, cu scopul de a reduce negativ efectele asupra compresiei coloanei vertebrale ca urmare a imobilității prelungite.

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva – Argint: Casoleta aseptică, Realizatori – Norina Consuela Forna, Antohi Constantin (Societatea română de abilitare orală). Destinata menținerii gradului de sterilizare pentru instrumentarul medical, sterilizat prin metode clasice.

Marele Premiu al Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost obţinut de compania elveţiană IREWIND S.A. pentru OnAirCamera, tehnologie creată de o echipă de cercetători români în cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară, condus de Mircea Tudor (MBTelecom), el însuşi laureat cu Marele Premiu, la Geneva (2009 şi 2013). Sistemul, achiziţionat de compania elveţiană inclusiv cu patentul aferent, se adresează deţinătorilor de telefoane de tip smart şi constă într-un sistem de camere video capabile să urmărească mişcările utilizatorului în diverse contexte, să le recunoască şi să le monteze rapid sub forma unui film personalizat, transmis instantaneu abonatului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro