O reuşită excepţională! Astfel anuntă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate faptul că proiectul de implementare a reţetei electronice a obţinut la Londra, în cadrul Galei European IT & Software Excellence Awards, titlul de Winner la categoria Enterprise Solution of the Year. Să ne aducem aminte însă că medicii de familie au semnalat, în ultimii ani, o grămadă de probleme privind reteta electronică!

„Implementarea Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică a condus la monitorizarea în timp real a consumului de medicamente în România, la reducerea substanţială a erorilor de medicaţie şi a fraudelor, la statuarea unui sistem de control şi supervizare a prescripţiei. Prescripţia Electronică reprezintă o componentă esenţială a Platformei Informatice a cărei dezvoltare continuă cu implementarea Cardului naţional şi lansarea Dosarului Electronic al Pacientului”, a declarat acum Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Soluţia IT implementată contribuie la reducerea riscului de apariţie a erorilor prin eliminarea, prin retetele electronice,  a celor scrise de mână şi creşterea încrederii pacienţilor în sistemul de sănatate, prin acurateţea prescrierii şi reducerea timpului de aşteptare în farmacii.

Medicii de familie au descoperit cazuri în care medicul afla, interogând SIUI, că pacientul viu, aflat în fata sa si care solicită un serviciu medical, ar fi de fapt decedat

Să dăm timpul înapoi, să ne aducem aminte că Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică si retetele electronice n-au avut parte de multe aplauze din partea medicilor de familie, ba din contră. Observatiile au curs siroaie:

”Atunci când medicul verifică online pe serverul CNAS, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dacă pacientul aflat în acel moment în cabinet apare în sistem ca asigurat sau nu, în aproximativ 10% din cazuri constată că serverul CNAS contine date eronate:

 

- elevii care au împlinit 18 ani apar neasigurati, desi conform legii, rămân asigurati dacă îsi continuă scolarizarea, până la 26 ani;

- pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obisnuiti, cu pensii peste 700 lei;

- nou-născutii sunt validati în sistem abia după a doua lună, astfel încât nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări in primele luni de viată si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate, conform legii, către furnizori;

- persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti;

- medicul află, interogând SIUI, că pacientul viu aflat în fata sa si care solicită un serviciu medical ar fi de fapt decedat.

 

Toate aceste date eronate pun medicul în imposibilitatea de a elibera reteta electronică. Sistemul Informatic de Prescriptie Electronică SIPE verifică in Sistemul Informatic Unic Integrat – SIUI categoria de asigurat a fiecărui pacient si o preia, în reteta electronică, automat. Tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie în cabinet, fie în farmacii. Pacientul este împiedicat astfel de SIUI sa beneficieze de drepturile sale de asigurat(…).

(…) Desi timpul necesar verificării si înregistrării unei retete electronice în Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica este de obicei de 30-50 secunde, există perioade în care SIPE răspunde, uneori cu o eroare, după mult mai mult timp. Procesul de verificare si inregistrare trebuie reluat, semnatură electronică trebuie revalidată, timp in care activitatea medicului este blocată. Acest lucru duce la nemultumiri ale pacientilor, atât a celui aflat în cabinet în acel moment cât si a celor programati pe care medicul este nevoit să îi roage să astepte.

(…) Întreruperile de curent electric, de acces internet, problemele temporare, dar inerente ale componentelor hardware si software duc la perturbarea activitătii medicale si nemultumirea pacientilor, nevoiti să astepte remedierea problemelor”, găsim în materialul ”Medicii de familie si reteta electronică, după patru luni”, unde erau oferite si solutii.

Proiectul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică a fost demarat la 1 februarie 2012, iar începând din 1 ianuarie 2013, reţetele se eliberează folosind exclusiv sistemul informatic, până în prezent fiind eliberate peste 50 de milioane de reţete electronice.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro