Focarul de Ebola care s-a aprins în Guineea si, ulterior, Liberia, a ucis cel putin 100 de persoane, anuntă Organizatia Mondială a Sănătătii. Mai mult, epidemia pare să se extindă si la tările din jur, desi informatiile parvenite din acestea nu au fost confirmate încă.

„Este una dintre cele mai grave epidemii cu care ne-am confruntat vreodată”, declară Dr. Keiji Fukuda, oficial al OMS.

Numărul persoanelor suspecte că s-ar fi infectat cu temurul virus a ajuns la 157 numai în Guineea, numărul mortilor fiind estimat la 101 (67 confirmati). În Liberia au fost identificate 21 de cazuri si au fost anuntate 10 decese (5 confirmate). Sierra Leone, Mali si Ghana au anuntat că epidemia ar fi trecut deja granitele lor, mai multe persoane fiind infectate, însă niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat de OMS.

Virusul Ebola se transmite de la o persoană la alta, în general, prin schimbul de fluide corporale sau prin simplul contact cu o persoană infectată, provocând febră, diaree, stări de vomă si hemoragii interni si externe. Rata mortalitătii este de peste 90%. Epidemia a izbucnit în luna februarie a acestui an în Guineea, cele mai multe mortii, câte 20, fiind înregistrate în orasul Guekedou si capitala Conakry. Ulterior, virusul a fost transportat în Liberia de către membri unei familii care a participat la înhumarea uneia dintre victime.

Virusul este transmis oamenilor de către animale, cele mai cunoscute fiind cimpanzeii si liliecii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro