Acestia au facut reconstructia vezicii urinare a unui pacient cu tuberculoza urogenitala, folosind o bucata din intestinul subtire.

 

Operatie_pe_cord_30c9bfdf4b

In ultima vreme, se pare ca premierele medicale in Romania se tin lant, spitalele din toata tara semnaland din ce in ce mai des astfel de evenimente, fie ca este vorba de interventii chirurgicale, fie de proceduri medicale ce nu au mai fost aplicate pana in prezent sau aflam despre cazuri foarte grave operate cu succes. Cea mai recenta premiera de acest gen vine de la Targu Mures si ii are protagonisti pe medicii Clinicii de Urologie din cadrul spitalului din localitate. Este vorba despre o echipa coordonata de medicul Calin Chibelean, care a reusit sa reconstruiasca dintr-o bucata de intestin subtire vezica urinara a unui pacient, grav afectata din cauza unei tuberculoze urogenitale. Conform unui comunicat al unitatii medicale, pacientul este un barbat de 48 de ani,  care va putea duce o viata absolut normala dupa ce se va recupera in urma operatiei, desi a fost la un pas sa isi piarda ambii rinichi si sa ajunga la dializa.

 

Operatie-pe-cord

Operatia, realizata pentru prima data la clinica mureseana, a avut loc la inceputul acestei saptamani. In termeni de pecialitate, procedura aplicata de medicii chirurgi este numita enterocistoplastie de marire. Aceasta a constat practic in refacerea vezicii urinare a pacientului care, ajunsese de marimea „unei nuci”, conform declaratiilor medicilor, avand o capacitate de doar 10-20 de mililitri. Problemele au inceput in urma cu o jumatate de an, cand pacientul s-a imbolnavit de tuberculoza urogenitala. De atunci, desi acesta a urmat tratamentul corect pentru aceasta afectiune, efectele au fost unele nedorite. Pe parcursul celor sase luni de tratament, rinichiul stang o-a fost distrus complet, cel drept dilatandu-se, iar vezica urinara si-a redus considerabil capacitatea, la dimensiunile mentionate de medicii care l-au operat. „Ca simptome, pacientul urina din cinci in cinci minute, nu mai dormea noaptea, pierdea urina si era in pericol de a pierde si al doilea rinichi si sa ajunga la dializa. Tuberculoza urogenitala poate afecta, pana la distructie, vezica, ureterele, rinichii, dar si organele genitale, adica prostata, veziculele seminale, testiculele”, este descrierea facuta de medici, referitoare la simptomele pacientului si afectiunea de care acesta suferea.

 

dr. Calin Chibelean

Principala prioritate a echipei care l-a operat a fost salvarea rinichiului drept, in conditiile in care acesta ramasese singurul functional, dar si refacerea vezicii urinare, care in mod normal, trebuie sa aiba o capacitate de aproximativ 350-400 de mililitri. Singura solutie era realizarea unei neovezici, materialul din care aceasta a fost reconstruita fiind o bucata de intestin subtire, recoltata de la acelasi pacient. Lipsa segmentului respectiv din circuitul digestiv nu are impact negativ asupra pacientului, in timp ce reconstructia vezicii era vitala in acest caz. „A fost stentat ureterul drept, s-a recoltat un segment de intestin subtire si a fost construita o neovezica ce a fost conectata la ceea ce a mai ramas din vezica proprie. Datorita faptului ca s-a pastrat baza vezicii urinare proprii, atat functia sexuala, cat si continenta urinara vor fi pastrate nealterate, iar dupa interventia chirurgicala pacientul isi va continua viata in mod normal”, au descris, pe scurt, medicii mureseni etapele operatiei pe care au realizat-o in premiera, precizand si ca reconstituirea vezicii urinare va permite pacientului sa urineze in mod natural si sa aiba o excelenta calitate a vietii postoperator, fiindu-i asigurata integritatea corporala si reinsertia sociala usoara si rapida.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro