Bugetul pentru Programul national de hemofilie si talasemie creste cu 40% în 2014 fată de anul trecut, a declarat ministrul Sănătătii, Nicolae Bănicioiu, luni în cadrul unei conferinte.

"Bugetul pentru programul national pentru hemofilie si talasemie era de 40 de milioane de lei, mai mic decât bugetul pe 2013, care era 47 de milioane lei. Bugetul creste până la 65,16 milioane anul acesta, ceea ce înseamnă 40% crestere. De anul acesta reusim să introducem diferentierea cursurilor în functie de tratament si atunci am reusit să asigurăm un buget mai mare. Suplimentăm bugetul cu 40% pentru acest an, crestere care va fi asigurată si în anii viitori si sunt convins că orice decident va veni de acum încolo va tine seama de propuneri si dacă putem să asigurăm în 2014, sunt convins că si de acum încolo va fi acest lucru asigurat", a spus demnitarul, care a precizat că programul este decontat de CNAS.

Bănicioiu a anuntat că începând de anul viitor licitatiile vor fi centralizate, pentru a nu mai exista sincope în asigurarea tratamentului si vor fi reînfiintate centrele regionale.

"Autoritătile au sarcina cea mai importantă, aceea de a încerca să asigure această stare de normalitate si vreau să dau si câteva vesti normale astăzi. În urma unor discutii pe care le-am avut cu reprezentantii pacientilor, vreau să dau curs câtorva dintre propunerile lor care mi se par pertinente, aceea de a avea un acces cât mai facil al pacientului la tratament. Cred că s-a făcut o greseală că nu s-au făcut licitatii centralizate pentru a procura medicatia. Vă asigur că anul viitor vom face acest lucru centralizat pentru a elimina sincopele în a avea tratament. Nu avem tratament în mod continuu si asta mi se pare cel mai groaznic, să lipsesti pacientul de tratament, pacientul nu ajunge în timp util la tratament, desi noi alocăm bani. Încercăm să facem cam tot ce se poate centralizat. Eu sunt un adept al acestei variante. La sugestia dumneavoastră, o corectăm, de anul viitor facem licitatii centralizate si mergem pe centre regionale, cum era până acum câtiva ani, să nu îi mai plimbăm pe oameni atâta drum până la Bucuresti. Reintroducem centrele regionale", a sustinut ministrul Sănătătii.

Ministrul Sănătătii, Nicolae Bănicioiu, a participat luni la masa rotundă "Hemofilia este tratabilă: necesităti si strategii pentru asigurarea normalitătii", organizată de Asociatia Română de Hemofilie, Asociatia Natională a Hemofilicilor din România si Primăria Voluntari.

AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Nită)

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro