Jumătate dintre persoanele care au renunţat la fumat sau intenţionează să renunţe la fumat s-au declarat mai îngrijorate de efectele nocive ale acestuia asupra aspectului fizic decât asupra stării de sănătate, arată un sondaj al unei firme britanice de ţigări electronice, conform dailymail.co.uk.
Conform unui sondaj efectuat de compania producătoare de ţigări electronice VIP, care a urmărit să afle cele mai importante îngrijorări ale fumătorilor în legătură cu starea lor de sănătate, pe primele locuri s-au situat efectele fumatului asupra aspectului exterior, nu faptul că s-ar putea îmbolnăvi de cancer şi maladii cardiace.
De fapt, efectele nocive ale fumatului asupra stării de sănătate nici măcar nu s-au clasat printre primele zece motive de îngrijorare ale persoanelor care fumează.
În ciuda avertismentelor de pe pachetele de ţigări, evidenţiate prin fraza "fumatul poate ucide", o mare parte dintre persoanele intervievate s-au declarat mai îngrijorate de riduri şi de efectul de îngălbenire a dinţilor. Dintre cei 1.500 de participanţi la sondaj, toţi foşti fumători, jumătate au declarat că au renunţat la fumat din cauza efectelor negative exercitate de fumat asupra aspectului exterior.
În medie, fumătorii au afirmat că au început să remarce ravagiile produse de acest obicei asupra înfăţişării la vârsta de 32 de ani.
Printre cele mai serioase motive de îngrijorare s-au numărat decolorarea dinţilor, respiraţia urât mirositoare, ridurile şi unghiile îngălbenite. În plus, fumătorii s-au preocupat de pericolul căderii dinţilor, ridarea buzelor, îmbătrânirea tenului şi tenta pământie a feţei.
De asemenea, sondajul a dat la iveală faptul că patru persoane din zece apelau la tratamente de înfrumuseţare pentru a încerca să compenseze efectele negative ale ţigărilor.
"În timpul cercetării noastre, trei sferturi dintre fumători au declarat că acest obicei le-a afectat negativ aspectul exterior şi că erau îngrijoraţi mai mult de acest fapt decât de starea de sănătate", a afirmat Dave Levin, reprezentantul companiei de ţigări electronice.
"Deşi problemele de sănătate cauzate de fumat sunt promovate atât de frecvent pe toate canalele de comunicare, acestea nu sunt întotdeauna uşor de observat. Dar efectele asupra înfăţişării se văd de fiecare dată atunci când oamenii se uită în oglindă, fie dacă este vorba despre riduri profunde, dinţi decoloraţi sau un ten lipsit de strălucire", a completat Dave Levin.
Surse: Mediafax, Daily Mail