Un medic rezident, cu traista în spate, plecând încotro vede cu ochii, în căutarea unei tări unde este respectat! Vă este familiară imaginea? Sătui să fie amăgiti de politicieni, călcati în picioare de un sistem sanitar cu multe probleme, multi medici rezidenti au luat drumul străinătătii! Dacă doriti să aflati povestea amară a burselor de rezidentiat, dacă ati trăit-o pe propria piele si doriti să vă amintiti ce au promis autoritătile si ce au afirmat colegii vostri, urmăriti acest video.
Rezidentii” fac parte din proiectul „Salutări din România”, semnat Asociatia Reciproca. Proiectul se află în desfăsurare: „Rezidentii” este unul din materialele video prin care atragem atentia asupra unui subiect prea putin mediatizat – problemele medicilor rezidenti si istoricul bursei de rezidentiat.
Între 2007 si 2013, din România au emigrat 14.000 de medici rezidenti si 40.000 de asistente. În prezent, în România mai sunt aproximativ 14.100 de medici rezidenti.
Sunt trecute în revistă promisiunile legate de bursa de rezidentiat, dar si dificultătile întâmpinate de medicii rezidenți în privinta primirii banilor. Procedura legată de bursa de rezidentiat este scufundată în birocratie, sunt multe cazuri când medicii rezidenți nu au dreptul la acesti bani - vezi ce spunea fostul ministru al Sănătătii Eugen Nicolăescu în octombrie 2013: primesc ”absolut toti rezidentii”! Au fost respectate termenele de plată a bursei de rezidentiat? Suma aferentă lunii ianuarie a intrat la începutul lui martie. ”Chiar incluzând bursa lunară, venitul unui medic rezident debutant este de 1.700 de lei / lună, adică mai puțin de 400 de euro”, se arată în materialul video. Comparati cu cât ar câstiga în străinătate si aveti explicatia.
De ceva vreme este un nou ministru al Sănătătii, liberalul Eugen Nicolăescu fiind înlocuit de pesedistul Nicolae Bănicioiu. S-a schimbat ceva legat în abordările autoritătilor vizavi de medicii rezidenti, de plata burselor de rezidentiat? Acestia au rămas să se întrebe unul pe celălalt, pe forumuri: v-a intrat bursa de rezidentiat (de pildă, pe februarie)?
Si nu este doar problema burselor de rezidentiat ori a veniturilor reduse pe care le au medicii rezidenti în România. Problema financiară e doar una dintre bolile multe care tintuiesc la pat sistemul sanitar din tara noastră. Iar mediul ”umilitor pentru ei, pentru pacienti”, cum spunea un medic rezident într-o discutie cu Eugen Nicolăescu, îi alungă.