Este pentru prima oară când Institutul Pasteur se confruntă cu o asemenea situaţie şi a depus o plângere în acest sens procurorului Republicii din Paris. După o anchetă internă riguroasă, Institutul a contactat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor Sanitare, aşa cum prevede procedura standard. Agenţia a realizat şi ea o anchetă între 8 şi 12 aprilie.
Concluziile experţilor independenţi contractaţi de autorităţile sanitare franceze liniştesc populaţia: „potenţialul infecţios al fiolelor pierdute este nul, pe baza dovezilor disponibile şi a informaţiilor cunoscute în literatură despre supravieţuirea virusului SARS“.
În 2003, o pandemie de SARS, care a plecat din China, a afectat 8.000 de persoane şi a provocat moartea a 800, în principal în Asia. Manifestările SARS se aseamănă foarte mult cu cele ale pneumoniei, cu febră înaltă şi dificultăţi respiratorii.
În prezent, un coronavirus din familia SARS (MERS) este urmărit îndeaproape de autorităţile sanitare, mai ales în Arabia Saudită, unde a apărut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat 212 cazuri de contaminare confirmate de laboratoare din întreaga lume şi 88 de decese.