Primele victime ale înţepăturilor de căpuşe au apărut deja la Arad. O mare parte a pacienţilor ajung la secţia de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad, unde cu ajutorul unei mici incizii căpuşa este înlăturată. Sunt însă şi persoane care aleg leacurile băbeşti pentru îndepărtarea insectelor, cum ar fi ungerea căpuşei cu untură. Medicii recomandă însă, tocmai pentru a evita complicaţiile, urmarea unui tratament medicamentos, cu antibiotice.
Îngrijorarea medicilor este însă destul de mare, având în vedere că în anii trecuţi Aradul a fost declarat zonă endemică. Alături de Cluj, Sibiu, Neamţ şi Botoşani, în Arad s-au înregistrat cele mai multe victime. Toţi cei care s-au prezentat la medic au primit şi tratament cu antibiotice. „Pacienţilor care ajung la UPU li se face o mică incizie pentru îndepărtarea căpuşei. Pentru evitarea apariţiei complicaţiilor neplăcute, aceştia sunt trimişi după aceea la Secţia de Boli infecţioase, unde li se administrează un tratament pe bază de antibiotic“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa secţiei UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Aceşti paraziţi preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zone împădurite, unde îşi aşteaptă viitoarea gazdă. Odată ce s-au ataşat de un corp, căpuşele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile. Medicii atrag atenţia că o zonă preferată de căpuşe în acest an a fost Lipova, aici fiind înregistrate foarte multe victime. Între timp însă, zona a fost extinsă înspre Sânicolau Mic şi Aradul Nou. Medicii le recomandă arădenilor care îşi vor petrece vacanţa de Paşte la iarbă verde, să aibă grijă la înţepătura de căpuşe.
„Boala transmisă de căpuşe echivalează cu un proces progresiv de paralizie. Poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Există însă şi cazuri când maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer. Boala poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate răspândi la sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături şi amorţire ale braţelor şi picioarelor“, atrage atenţia dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.