Reforma în sanătate anunţată de Guvern, care ar trebui să înceapă de la 1 iunie, nu este altceva decât o copie a celei pregătite de fostul ministru Eugen Nicolăescu. Consultaţiile la medicul de familie vor fi tot numărate, iar investigaţiile în policlinici sau internările în spital se vor face cu liste de aşteptare. Nici măcar serviciile medicale de prevenţie, pe care actualul ministru le prezenta drept o noutate, nu sunt o idee originală. Ele se regăseau şi în vechiul pachet de servicii medicale.
Pachetul de servicii medicale va fi structurat pe patru componente - prevenţie, medicină de familie, servicii în policlinică şi intrenări în spitale.
Pentru a preveni afecţiuni precum cancerul, diabteul, bolile de inimă sau cele mintale, un român va avea dreptul la o consultaţie o dată la trei ani, dacă are până în 39 de ani şi o dată pe an peste această vârstă. Aceste consultaţii vor fi acordate de medicul de familie, care va trebui să numere prezentările la cabinet ale pacienţilor. Aceste prevederi ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie, dar nu aduc nimic nou faţă de proiectul elaborat de Eugen Nicolăescu.
„Acest pachet de bază să sperăm ca va fi unul adaptat nevoilor pacientului din România. Nevoia de îngrijire medicală este foarte mare, adresabilitatea este mare, dar posibilitățile financiare de a susține acest sistem sunt reduse”, spune medicul de familie Valeria Herdea.
De aceea apar şi restricţii în acordarea asistenţei medicale.
Ca un exemplu, în policlinci vor fi numărate consultaţiile. În plus, vor apărea şi listele de aşteptare, deoarece cazurile vor fi prioritizate în funcţie de urgenţe. Cel care a venit cu această prevedere în proiectul de lege a fost Eugen Nicolescu, idee preluată acum de Nicolae Bănicioiu.
Nici internările în spital nu se vor mai face uşor. Pacienții care prezintă un bilet de internare vor fi programați în funcție de afecțiune, de gravitatea simptomelor şi de disponibilitatea serviciilor dintr-un anumit spital.
„Pachetul de bază este, în principiu, 75% din ce a lasat dl. Nicolăescu. Nu cred că îl mai critică nici domnia sa. Da, am mai adaugat doar partea de prevenție”, spune noul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
La pachetul de servicii medicale s-a lucrat aproape un an şi jumătate. Iniţial, trebuia să intre în vigoare la 1 februarie, pentru ca ulterior aplicarea să fie amânată pentru 1 aprilie. Odată cu schimbarea guvernului, reforma a mai fost amânată o dată - pentru 1 mai. Acum, noul termenul pe care ministrul Sănătăţii şi l-a asumat este 1 iunie.