rodica t
Mii de medici de familie s-au trezit ca li se imputa retete si sunt buni de plata la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru ca le-au prescris unor pensionari cu venituri mai mici de 700 lei, ce beneficiau de medicamente compensate, dar veniturile acestora depaseau plafonul stabilit prin lege. 'Pentru pacientii care au numai pensie mai mica de 700 de lei exista o prevedere de protectie sociala, iar acestia pot primi si medicamentele de pe lista B tot cu compensare de 90% din pretul de referinta.

Casa Nationala de Asigurari ne-a adus in situatia sa platim noi, in situatia in care ANAF, Curtea de Conturi au constatat ca anumiti pacienti mai aveau si alte venituri, de care medicul de familie nu stia.

Reteta 0--700: document ce trebuie depus la CASA

Nu e normal sa platim noi acele medicamente pe care le-am prescris corect pentru o patologie reala in baza unor drepturi legale ale pacientilor', a afirmat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). In opinia acesteia, verificarea veniturilor pacientilor nu intra in atributiile medicilor de familie, fiind o problema care nu apartine doctorilor, asa ca imputarea acelor retete este absolut aberanta. 'Ne vom adresa din nou Casei Nationale de Asigurari care este raspunzatoare asupra calitatii de asigurat a pacientului si vom ruga sa decida daca mai dam aceste retete sau nu le mai dam', a mai spus dr. Tanasescu. In aceasta situatie se afla mii de medici de familie din toata tara, unii avand de plata sume mai mici, altii mai mari. 'Sumele sunt de la cateva sute de lei pana la cateva mii de lei, sume importante care ajung chiar si la 10.000 lei. Dar chiar daca ar fi doar cinci bani de plata, nu este principial corect. Medicul de familie nu e organ fiscal, sa i se impute aceste retete. Nu e obligatia noastra, nu suntem organ fiscal si in niciun caz nu avem vreo legatura cu aceasta problema. Curtea de Conturi, de altfel, a imputat Caselor de asigurari, nu medicilor de familie si nici altor doctori, este problema Caselor sa rezolve aceasta problema', a atras atentia presedinta SNMF.

Legea privind compensarea cu 90, 70 sau 50% a valorii medicamentelor prescrise catre pensionari ii pune in dificultate pe medici de mai multa vreme, dupa cum a marturisit dr. Lucia Seres, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Covasna, in cadrul unei conferinte de presa organizate in primavara acestui an.'Este un caz exceptional cand, desi pacientul declara ca nu are venituri sau are cupon de pensie sub 700 de lei, daca mai are chirii sau terenuri vine Curtea de Conturi si ia banii inapoi de la medicii de familie, desi pacientul a declarat ca nu are alte venituri. Ni s-a spus sa ii dam in judecata si sa ne recuperam banii. Unii medici au platit inapoi la medicatii. (…) Multi pensionari au declarat, de buna credinta, ca nu au stiut ca daca au un teren, undeva, nu mai beneficiaza de compensarea medicamentelor' a declarat dr. Lucia Seres, in Mesagerul de Covasna.

O alta problema la fel de veche si nerezolvata este cea legata de spitale.

Pacientii figureaza ca fiind internati, dar de fapt stau acasa si vin periodic la analize. 'La fel se intampla cu pacienti care figureaza internati, dar fie sunt internati ambulator, fie sunt intr-o fisa de internare continua pentru cure de citostatice ori pentru paliatie si se duc o data la cateva saptamani in spital pentru cura respectiva si in rest stau acasa. In acest timp au venit la medicul de familie, care le-a dat reteta pentru alta patologie si i s-a imputat medicului de familie aceasta reteta. Mi se pare imoral sa-i imputi reteta medicului pentru patologia cronica, atata timp cat stim ca spitalele, de fapt, nu dau medicatia necesara pacientilor internati', a mai spus dr. Rodica Tanasescu.

Pe de alta parte, in aceeasi zi, Cristian Busoi, presedintele CNAS a declarat la Targu-Jiu, ca i se pare de neacceptat ca pacientii internati in spitalele din Romania sa fie nevoiti sa isi cumpere anumite medicamente. Potrivit Agerpres, Cristian Busoi le-a transmis managerilor spitalelor sa gaseasca solutii pentru a rezolva aceasta problema. 'Personal, cred ca acest fenomen nu este de acceptat. Nu avem in acest moment in contractul cadru o sanctiune pentru acest lucru, dar am spus public si de cate ori m-am intalnit cu managerii de spitale, ca fac un apel, ii rog, stiu ca au multe constrangeri bugetare, stiu ca Romania nu-si permite sa acopere toate costurile sistemului de sanatate, ca inca avem un sistem subfinantat, ca inca nu acoperim toate prestatiile medicale ale spitalelor, dar sa incerce sa gaseasca solutii pentru a nu-i mai pune pe pacienti in situatia de a-si cumpara medicamente', a spus presedintele CNAS. Daca situatia medicilor de familie, buni de plata nu se va rezolva, atat SNMF cat si Asociatia Nationala de Protectia Pacientilor sunt dispusi sa mearga mai departe cu discutiile, putandu-se ajunge la situatia de a nu mai prescrie retetele respective.   Stire de Alexandra Manaila

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro