Pielea umana crescuta in laborator ar putea inlocui animalele in testele pentru medicamente si produse cosmetice, potrivit cercetatorilor din Marea Britanie. Echipa de cercetatori de la King’s College din Londra a crescut un strat de piele umana din celule stem.
Celulele stem au mai fost transformate in piele si inainte, dar cercetatorii spun ca aceasta seamana mai mult cu pielea reala deoarece are o bariera permeabila.
Potrivit cercetatorilor, aceasta ofera o alternativa eficienta in ceea ce priveste costurile la testarea medicamentelor si produselor cosmetice pe animale.
Stratul exterior al pielii umane, cunoscut sub numele de epiderma, asigura o bariera de protectie care impiedica uscarea pielii si patrunderea microbilor.
Oamenii de stiinta au crescut de mai multi ani epiderma din celule umane, recoltate prin biopsie, dar ultimele cercetari reprezinta un progres.
Studiul a folosit celule ale pielii reporgramate- care ofera o modalitate de a produce o cantitate nelimitata din principalul tip de celula de piele gasita in epiderma. Cercetatorii au crescut celulele pielii intr-un mediu cu umiditate scazuta, ceea ce a dus la un rezultat similar cu pielea umana.
Dr. Dusko Ilic a subliniat ca aceeasi metoda poate fi utilizata si pentru testarea de noi tratamente pentru bolile de piele.
Dr. Theodora Mauro a explicat ca cercetarea constituie un ajutor pentru studiul conditiilor pielii precum ihtioza, pielea descuamata sau eczemele.
“Acest nou model de piele umana este superior din punct de vedere stiintific fata de uciderea iepurilor, porcilor, sobolanilor si a altor animale pentru pielea lor. Speram ca rezultatele cercetarii vor fi aplicabile si pentru oameni-ceea ce nu este valabil intotdeauna, ca urmare a diferentelor de permeabilitate si imunologie ale pielii”, a afirmat Troy Seidle, toxicolog.