Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează ţara noastră pe locul patru la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice.

Peste un milion şase sute de mii de români sunt infectaţi cu virusurile hepatice C şi B, atrag atenţia medicii specialişti.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează ţara noastră pe locul patru la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice.

În România, se pierd foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare, afirmă preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie profesor doctor Ioan Sporea.

"Chiar dacă nu pe toţi trebuie să îi tratăm, trebuie să îi descoperim, fiindcă stilul de viaţă poate încetini evoluţia bolii. Neştiind că eşti infectat, boala merge mult mai rapid, existând alţi factori de agresiune concomitent. Din păcate, nu avem o strategie naţională de depistare, diagnostic şi, mai ales, de tratament, care trebuie să ţină de continuitate în gândire a ministerului sănătăţii" a spus medicul Ioan Sporea.

Pentru ca pacienţii români să beneficieze de noile terapii este necesară actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite care treuia să intre în vigoare la începutul lunii trecute.

Ministrul sănătăţii a anunţat însă că este necesară o nouă evaluare a listelor.

Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să facă acest lucru până la sfârşitul lunii octombrie.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro