In cursul acestei zile instanta de judecata urmeaza sa se pronunte in privinta propunerii procurorilor de cercetare in stare de arestare preventiva.
In cursul zilei de ieri, directorul Spitalului de Arsi din Capitala, Vitalie Stan, impreuna cu cei noua chirurgi esteticieni si o asistenta retinuti in dosarul silicoanelor au fost eliberati, insa trebuie sa stea cu bagajele pregatite, intrucat exista posibilitatea ca in cursul zilei de astazi sa se intoarca in celule.
Lotul de zece persoane, format din Nicolae Antohi, seful sectiei de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Arsi, Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamănescu si Elena Cristina Isac, in frunte cu directorul Vitalie Stan, a fost retinut de procurori in noaptea de vineri spre sambata, in urma celor 23 de perchezitii efectuate de politisti si procurori si a audierilor care s-au intins pana dupa miezul noptii. Medicii si asistenta sunt acuzati de inselaciune, luare de mita si fals intelectual, infractiuni in urma carora ar fi adunat impreuna peste 700.000 de euro, bani gasiti cu ocazia perchezitiilor.
Retinuti pentru 24 de ore, imediat dupa audieri, acestia au fost trimisi in arest, iar in cursul zilei de ieri, ar fi urmat sa apara in fata instantei care trebuia sa se pronunte in privinta propunerii procurorilor de arestare preventiva pentru 29 de zile. Tribunalul Bucuresti a decis sa amane pentru azi pronuntarea sentintei referitoare la soarta celor zece cadre medicale, asa ca in cursul zilei de sambata, suspectii au fost eliberati, intrucat expira mandatul de retinere pentru 24 de ore.
Cei 10 trebuie sa ramana insa „pe pozitii” si sa aiba bagajele pregatite pentru orice eventualitate, intrucat este posibil ca in cursul zilei de astazi, judecatorii sa fie de acord cu propunerea procurorilor si sa decida arestarea preventiva pentru o perioada de 29 de zile a intregului lot sau cel putin a unora dintre cei 10 suspecti. Soarta acestora se va decide in orele urmatoare, cand va avea loc sedinta completului de judecata, amanata ieri.
Reamintim ca cei 10 nu sunt singurii cercetati in acest dosar, anchetatorii avand pe lista alte sase cadre medicale cercetate pentru aceleasi infractiuni, dar si noua paciente, cercetate pentru dare de mita, intrucat ar fi acceptat sa le dea spaga medicilor pentru a fi operate ilegal in Spitalul de Arsi, beneficiind astfel de niste costuri mai reduse pentru a-si mari sanii, a-si bomba fesele, a-si remodela nasurile ori a scapa de grasimea acumulata in anumite zone ale corpului. La locuintele si in cabinetele medicilor au fost descoperite importante sume de bani ce depasesc o jumatate de miliona de euro, pentru stabilirea sumei totale fiind nevoie de doua masini de numarat bani.
Conform anchetatorilor, medicii fraudau de doua ori sistemul public de Sanatate, odata operandu-si clientele de la o clinica particulara in cadrul spitalului, cu tehnica din doatarea unitatii si in timpul programului de lucru, si a doua oara decontand de la Casa de Asigurari aceste operatii, prin inregistrarea in documente a unor diagnostice false atribuite pacientelor, diagnostice al caror tratament este decontat din bugetul de Stat. Spre exemplu, o operatie de rinoplastie pentru care medicii pretindeau 2.500 de euro, fata de 5.000 de euro - pretul pietei, era inregistrata in documente ca deviatie de sept, iar pentru implanturile fesiere, diagnosticul cu care pecientele erau internate era de plaga taiata la nivelul respectivei zone, care ar fi necesitat o interventie chirurgicala reparatorie.