Odată cu creşterea în popularitate a smartphone-urilor au început să apară numeroase accesorii pentru ele, unele mai utile decât altele. În ultima perioadă, accentul s-a pus din ce în ce mai mult asupra stării de sănătate a utilizatorilor şi un nou accesoriu ar putea ajuta la salvarea celor care suferă de cancer.

Presa spaniolă, despre moartea lui Tito Vilanova. Omagiile aduse tehni...

Owlstone, o companie britanică, a reuşit deja să creeze un dispozitiv care poate detecta cumplita boală. Pacientul trebuie doar să sufle într-un dispozitiv ataşat unui computer. Totuşi, în viitorul apropiat, dispozitivul va fi suficient de mic încât să devină un accesoriu pentru telefonul mobil.

„Pentru a creea un dispozitiv de sine-stătător portabil sau un modul care se ataşează la un telefon mai avem nevoie de doi ani. Trebuie doar să obţinem investiţii“, a declarat Billy Boyle, co-fondator al companiei, potrivit Daily Mail.

Compania, înfiinţată acum 10 ani, producea, la început, tehnologii care ajutau agenţiile anti-teroriste să depisteze explozibilii. Totuşi, în urmă cu 18 luni, Boyle a decis să redirecţioneze compania spre zona medicală, după ce prietena lui a fost diagnosticată cu cancer la colon. „A fost dusă la spital cu dureri abdominale. Au operat-o de urgenţă în aceeaşi zi şi am aflat că are cancer la colon în stadiul 4. Am citit statisticile legate de această boală, care afectează 40.000 de persoane din Marea Britanie în fiecare zi, şi am fost şocat când am văzut cât de mult contează detectarea timpurie a ei când vine vorba de supravieţuirea pacienţilor şi cât de greu să dă un diagnostic. Dacă cancerul este detectat în stadiul 1, şansele de supravieţuiri sunt de 90 la sută. În stadiul 4, ele scad la şase la sută“, spune Boyle, în vârstă de 35 de ani. Cuplul s-a căsătorit anul trecut şi soţia lui face în continuare chimioterapie.

Astfel, Owlstone a dezvoltat o tehnologie ce poate descoperi cancerul. La baza ei se află un microcip cât o unghie ce poate fi programat să „miroasă“ orice substanţă. Cipul este foarte sensibil şi poate detecta anumite substanţe chimice chiar dacă sunt în concentraţii foarte mici.

Asta îl face ideal pentru a ajuta la depistarea „amprentelor morţii“, cum zice Boyle. Anumiţi markeri pot fi expiraţi sau eliminaţi prin urină sau fecale. Pe parcursul ultimului an, dispozitivul Lonestar (care arată ca o tabletă cu un alcoolmetru ataşat) a fost testat cu o gamă mare de marketi specifici cancerului. Cercetătorii de la Universitatea Warwick l-au folosit pentru a face diferenţa între oameni sănătoşi, suferinizi de colite şi persoane care au cancer la colon. Testele au fost un succes.

„Noi sperăm că tehnologia noastră va oferi o unealtă de diagnosticare cu acurateţe mare, pentru ca mai puţini oameni să fie trimişi la colonoscopii de care nu au nevoie“, a explicat Boyle. Tehnologia ar putea fi modificată astfel încât să poată depista cancerul la plămâni, de exemplu.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro