Conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara au fost blocate de o firmă de executare silită pentru că instituţia nu ar fi achitat toţi banii necesari pentru concediile medicale ale minerilor din Valea Jiului, pe o perioadă de trei ani. Activitatea Casei de Sănătate nu este însă perturbată, deoarece poprirea are o valoare de 167.500 lei şi se referă la cheltuieli şi onorarii de executare silită, în timp ce volumul de plăţi al instituţiei către furnizorii medicale este de ordinul milioanelor de lei.
"În momentul de faţă nu există niciun fel de situaţie critică la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru că solicitarea executorului judecătoresc de plată a cheltuielilor de executare silită reprezintă o sumă destul de mică în comparaţie cu cheltuielile CJAS. Este vorba de o sumă de 167.000 de lei. (...) Nu există pericolul ca furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi alte echipamente să nu-şi primească banii pentru serviciile prestate", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele-director al CJAS Hunedoara, Viorica Codoreanu.
Ea a explicat că s-a ajuns la această situaţie după ce Compania Huilei a depus, în decembrie 2008, cu numai trei zile înainte de data limită, toate documentele de calcul pentru minerii care au fost în concedii de boală timp de trei ani, în perioada 2006-2008. Au fost zeci de mii de concedii medicale pe care CJAS Hunedoara ar fi trebuit să le verifice în câteva zile, dar şi aşa, angajaţii instituţiei au constatat că unele acte referitoare la baza de calcul a indemnizaţiilor au fost întocmite greşit. Din acest motiv, CJAS Hunedoara a decis să nu facă plăţile pentru concediile medicale.
Ulterior, CNH a dat în judecată CNAS Hunedoara şi a câştigat opt procese, valoarea sumelor ce trebuie achitate pentru concediile medicale ale minerilor, prin decizii ale instanţei, fiind de 53 milioane lei.
Până acum au fost plătite sumele calculate prin două din cele opt sentinţe judecătoreşti, diferenţa de bani rămasă pentru celelalte şase hotărâri judecătoreşti ridicându-se la 41 milioane lei. Pentru această sumă, CJAS Hunedoara a solicitat compensarea cu datoriile pe care le are Compania Huilei Petroşani către bugetul de asigurări de sănătate.
"CNH nu şi-a achitat niciodată contribuţia de asigurări sociale de sănătate sau contribuţia pentru indemnizaţii de concedii medicale. Datoriile faţă de bugetul consolidat al statului reprezintă 4,7 miliarde de lei, iar cele faţă de fondul naţional de asigurări de sănătate ajung la 630 milioane lei. Raportul între datoria noastră şi a lor este de 1 la 15, adică CNH are să ne plătească de 15 ori mai mulţi bani decât ar trebui să le dăm noi lor", a arătat Codoreanu. Potrivit acesteia, decizia privind compensarea datoriilor poate fi luată doar de Ministerul Finanţelor. AGERPRES