A vorbi despre experientele dificile din viata poate sa fie o modalitate ideala de a usura durerea emotionala a traumei. Ultimele cercetari arata insa ca exprimarea trairilor in cuvinte poate accelera nu doar vindecarea ranilor psihice, ci si a celor fizice, scrie adevarul.ro, care citeaza revista Time.

Exprimarea intr-un mod coerent a emotiilor generate de o experienta traumatizanta din trecut poate sa ajute o persoana sa-si vindece ranile mintii, dar si pe cele ale trupului arata un studiu recent privind conexiunea minte-corpEfectul calmant al scrisului poate sa reduca timpul de vindecare al ranilor fizice la aproape jumatate, se arata in acelasi studiu. Astfel, o echipa de cercetatori de la Universitate din Auckland, Noua Zeelanda, a studiat 49 de batrani, cu varste cuprinse intre 64 si 97 de ani. Timp de trei zile, jumatate dintre acestia au primit sarcina ca timp de 20 de minute pe zi sa scrie despre cel mai tulburator eveniment pe care l-au experimentat, fiind incurajati sa fie deschisi, sinceri si sa relateze ceea ce simteau la momentul respectiv. De asemenea, li s-a cerut sa impartaseasca ganduri sau emotii pe care nu le-au afisat pana atunci.

Ceilalti participanti au fost rugati sa scrie, pentru aceeasi perioada de timp, despre planurile lor pentru ziua urmatoare, dar fara sa mentioneze sentimente, opinii sau diverse convingeri. La doua saptamani dupa primele ganduri trecute pe foaie de ambele grupuri, cercetatorii au efectuat biopsii sub anestezie locala, preluand fasii mici de piele de pe bratele participantilor. Acestia au dorit sa afle daca exprimarea in scris a emotiilor poate sa atenueze rana provocata intentionat.

La o saptamana dupa ce au preluat mostrele de piele, cercetatorii de la Universitatea din Auckland au inceput sa fotografieze ranile la fiecare trei zile pana cand s-au vindecat complet. Intre timp, participantii au continuat sa scrie zilnic, timp de 20 de minte, experiente nefericite ale vietii lor. La 11 zile dupa biopsie, 76% din participantii care si-au exprimat traumele in scris aveau ranile complet vindecate, in timp ce doar 42% din cei care si-au povestit intentiile pentru ziua urmatoare aveau rana vindecata.

„Acesta este primul studiu care arata ca a povesti in scris despre evenimente personale suparatoare poate sa accelereze vindecarea ranilor in cazul unei populatii in varsta care nu are o rata de insanatosire la fel de mare precum o au tinerii“, afirma Elizabeth Broadbent, lector senior in psihologia sanatatii si liderul studiului. Pe de alta parte, acest experiment nu a fost primul care sa ateste legatura dintre starea psihologica si sanatatea fizica a indivizilor.

In studii anterioare, acest stil expresiv de a scrie, spre deosebire de cel canalizat pe subiecte neutre, a redus incarcatura virala a pacientilor depistati pozitiv cu HIV si a dus la cresterea nivelului de celule ale sistemului imunitar care luptau contra virusului. Totodata, aceasta practica a maximizat eficacitatea vaccinarii contra hepatitei B, prin cresterea nivelului de anticorpi generati de vaccin si prin vindecarea rapida a ranilor in cazul unor barbati tineri.

In schimb, rezultatele se dovedesc contradictorii daca sunt analizate din punct de vedere al sanatatii mintale. Un alt studiu realizat in randul soldatilor intorsi de pe front a aratat ca a scrie despre experientele tulburatoare de pe campul de lupta poate sa imbunatateasca satisfactia maritala a acestora.

Insa, in cazul unor pacienti cu tulburare de stres post-traumatic, practica exprimarii libere a gandurilor mai putin fericite nu a avut acelasi efect si nu a redus simptomele. Cu toate acestea, transpunerea emotiilor in cuvinte le-a imbunatatit starea de spirit si a dus la reducerea nivelurilor hormonului de stres. Scrisul poate sa dea organismului un impuls de vindecare mai rapid, prin limpezirea gandurilor care sa favorizeze un somn odihnitor.

„Am descoperit ca acele persoane care dormeau cel putin sapte ore pe noapte puteau sa-si vindece ranile mult mai rapid decat cei care dormeau mai putin“, mai spune Elizabeth Broadbent. Privarea de somn poate sa reduca nivelurile hormonului de crestere, cunoscut pentru abilitatea de a reface leziunile, insa expunerea in scris a intamplarilor traumatice i-a ajutat pe participantii la studiu sa se odihneasca corect timp de sapte ore.

„Multi dintre cei care au scris despre experientele lor negative au marturisit ca aceasta tehnica le-a permis sa priveasca lucrurile mult mai clar. Acest lucru a dus la diminuarea efectului negativ al intamplarii si la imbunatatirea calitatii somnului“, spune si Heidi Koschwanez, co-autor al studiului. De asemenea, scrisul poate sa ajute organismul sa reduca anxietatea si, implicit, nivelul hormonilor de stres, care pot sa se suprapuna cu substantele chimice necesare vindecarii ranilor.

Exista insa si posibilitatea ca scrisul sa nu fie folositor pentru toti din moment ce persoanele reactioneaza diferit fata de evenimente traumatice. Scrisul se poate dovedi eficient in cazul celor care sunt expresivi din fire, dar, pentru cei care nu au o inclinatie in acest sens, riscul tulburarii de stres post-traumatic creste simtitor. Chiar si asa, scrisul poate sa devina o unealta importanta de recuperare din situatii dificile, atat a mintii, cat si a trupului, pentru cei care isi exprima in scris trairile negative.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro