Sangele de la soarecii tineri a inversat procesul de imbatranire la soareci batrani, intinerind muschii si creierul acestora, potrivit unui studiu publicat de doua echipe de cercetatori. Expertii sunt de parere ca noua descoperire ar putea duce la tratamente eficiente pentru afectiuni precum boala Alzheimer sau pentru bolile de inima.

“Sunt extrem de incantat[...] Aceste descoperiri ar putea schimba cu totul cercetarea in domeniu”, a declarat Rudolph Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School.

Cercetarea se bazeaza pe speculatiile vechi de secole, care sugerau ca sangele tinerilor contine substante care ar putea reintineri batranii.

In 1950, Clive M.McCay si colegii acestuia de la Universitatea Cornell au testat notiunea prin transferarea sangelui de la sobolanii tineri la cei batrani. Pentru a face  asta, cercetatorii au alaturat sobolanii in perechi prin coaserea pielii acestora. Dupa procedura, numita parabiosis, vasele de sange au crescut si s-au alaturat sistemului circulator al sobolanilor. Sangele de la sobolanii tineri curgea in cel al sobolanilor batrani, precum si invers.

Ulterior, McCay si colegii sai au efectuat necropsii si au descoperit ca cartilajul sobolan ilor batrani arata mai tanar. Dar oamenii de stiinta nu au putut sa afirme ca transformarile s-au intamplat cu adevarat. In acea perioada nu existau suficiente informatii referitoare la capacitatea corpului de a intineri.

Mai tarziu a devenit clar ca celulele stem sunt esentiale pentru pastrarea tesuturilor. Cand tesuturile sunt deteriorate, celulele stem se muta si produc noi celule pentru a le inlocui pe cele bolnave. Pe masura ce oamenii imbatranesc, celulele lor stem incep, treptat, sa se clatine.

La inceputul anilor 2000, oamenii de stiinta au realizat ca celulele stem nu mureau in tesuturile imbatranite.

“Existau numeroase celule stem acolo[...] Problema era ca nu primeau semnalele potrivite”, isi reaminteste Thomas A. Rando, profesor de neurologie la Universitatea Stanford.

Dr. Rando si colegii acestuia s-au intrebat ce semnale ar primi celulele stem batrane daca ar fi “scaldate” in sange tanar. Pentru a afla raspunsul, acestia au reluat experimentele doctorului McCay.

Oamenii de stiinta au alaturat sobolani tineri si sobolani batrani pentru cinci saptamani si apoi i-au examinat. Muschii sobolanilor batrani s-au vindecat aproape la fel de repede ca cei ai sobolanilor tineri, au raportat oamenii de stiinta in 2005. In plus, sobolanii batrani au crescut celule hepatice noi.

Pe de cealalta parte, sobolanii tineri au imbatranit prematur. Muschii acestora s-au vindecat mult mai incet, iar celulele stem nu s-au transformat in celule noi la fel de repede ca inainte de procedura.

Experimentul a indicat ca in sangele sobolanilor tineri existau compusi care ar fi putut sa trezeasca celulele stem batrane si sa intinereasca tesuturile imbatranite. De asemenea, sangele sobolanilor batrani continea compusi care au atenuat capacitatea de rezistenta a soarecilor tineri.

Amy J. Wagers, membru in echipa Dr. Rando, a continuat sa studieze sangele sobolanilor tineri.  Anul trecut, Wagers si colegii acesteia au demonstrat ca inimile soarecilor batrani pot fi intinerite.

Pentru a identifica moleculele responsabile pentru schimbare, Dr. Wagers si colegii acesteia au urmarit sangele animalelor si au descoperit o proteina numita GDF11, care era abundenta la sobolanii tineri si rara la cei batrani. Pentru a observa daca GDF11 era cruciala pentru efectul parabiosis, oamenii de stiinta au produs aceste proteine si le-au injectat in sobolanii batrani. Chiar si pe cont propriu, proteinele GDF11 au intinerit inima sobolanilor.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au investigat daca sangele sobolanilor tineri altera creierul sobolanilor batrani. In 2011, Saul villeda, student absolvent al Universitatii, a raportat ca, intr-adevar, sangele sobolanilor tineri altera creierul celor batrani. Atunci cand sobolanii batrani au primit sangele de la cei tineri, au avut o explozie de neuroni noi in hipocampus, regiune a creierului care este esentiala in formarea amintirilor.

Intr-un studiu publicat duminica in revista Nature Medicine, Dr. Villeda si colegii acestuia de la Universitatea din california au dezvaluit mai multe detalii referitoare la ce efect are sangele sobolanilor tineri asupra creierelor sobolanilor batrani.

Dupa parabiosis, cercetatorii au descoperit ca neuronii din hipocampusul sobolanilor batrani au germinat noi conexiuni. oamenii de stiinta au trecut dincolo de parabiosis prin inlaturarea celulelor si trombocitelor din sangele sobolanilor tineri si injectarea plasmei ramase in sobolanii batrani. Injectia respectiva a determinat rezultate mai bune ale sobolanilor batrani la testele de memorie.

Echipa Dr. Wager a investigat o regiune specifica a creierului, cea responsabila de perceperea mirosului.

Intr-un al doilea studiu publicat in Science, echipa a raportat ca parabiosisul a stimulat dezvoltarea vaselor de sange din creier. Noua sursa de alimentare cu sange a dus la cresterea neuronilor, oferind sobolanilor batrani un simt al mirosului mai ascutit.

Dupa asocierea proteinei GDF11 de intinerirea musculaturii scheletice si de cea a inimii, Dr. Wagers si colegii acesteia au studiat daca proteina era responsabila si de schimbarile care se produceau in creier. oamenii de stiinta au injectat doar proteina GDF11 in sobolani si au descoperit ca aceasta a stimulat cresterea vaselor de sange si a neuronilor, chiar daca schimbarea nu era atat de evidenta ca cea provocata de parabiosis.

“Nu exista niciun conflict intre cele doua grupuri, ceea ce este incurajator”, a explicat Dr. Richard M. Ransohoff, director la Neuroinflammation Research Center de la Cleveland Clinic.

Dr. Ransohoff si alti specialisti din domeniu spera ca experimentele pe sobolani vor duce la studii pe oameni pentru a vedea daca versiunea umana a proteinei GDF11 si alte molecule prezente in sangele persoanelor tinere are un efect similar asupra batranilor.

“Putem intoarce ceasul in loc de a-l incetini[...] Este un gand frumos in cazul in care poate fi realizat”, a afirmat Dr. Toren Finkel, director la Center for Molecular Medicine ade la National Heart, Lung and Blood Institute.

Aceasta inversare ar putea sa fie observabila in intregul corp, sugereaza noua cercetare.

“In loc sa luati un medicament pentru inima si un medicament pentru muschi si un medicament pentru creier, poate putem descoperi ceva care sa le afecteze pe toate”, a spus Dr. Wagers.

Cu toatea acestea, oamenii de stiinta trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste reintinerirea partilor batrane ale corpului. “Trezirea” celulelor stem ar putea duce la multiplicarea incontrolabila a acestora.

“Este posibil ca acest proces sa creasca in mod dramatic incidenta cancerului”, a spus Irina M. Conboy, profesor de bioinginerie de la Universitatea din California.

Sursa: The New York Times

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro