Pana acum, recoltarea celulelor stem la nastere se facea din cordonul ombilical. Noua metoda, care permite recoltarea din tesutul placentar, prezinta unele avantaje in plus.

 

laborator analize, stemIncepand din aceasta luna, in Romania va fi posibila recoltarea de celule stem din tesutul placentar, datorita unui nou produs medical care a fost lansat zilele trecute de una dintre cele mai importante banci de celule stem din tara, Cord Blood Center. Pana in prezent, specialistii centrului efectuau recoltarea de celule stem din cordonul ombilical, insa odata cu lansarea noulul produs, acestia vor avea si posibilitatea procesarii tesutului placentar, metoda ce reprezinta doua mari avantaje fata de cea folosita pana acum. „Primul avantaj este acela ca tesutul placentar ofera o gama diversa de celule stem, din surse diferite – sange si tesuturi – cu potential de utilizare terapeutica atat pentru indicatiile standard actuale, cat si de perspectiva in domeniul medicinei regenerative iar  al doilea avantaj este reprezentat de posibilitatea de utilizare terapeutica unica sau repetitiva a unitatilor depozitate”, a declarat directorul medical al Cord Blood Center, medicul Speranta Arciudean.

 

celule stem FundeniIn plus, mai sustin specialistii, placenta constituie o sursa suplimentara de celule stem, care pot fi obtinute atraumatic si fara niciun risc, oferind posibilitatea prezervarii unor celule tinere, neafectate de expunerea la factori de mediu nocivi, boli sau inaintarea in varsta. Pentru a putea fi folosite ulterior, celulele stem recoltate din placenta trebuie sa ajunga in laborator in maxim 8-10 ore de la recoltare, urmand a fi apoi pastrate in banca de celule si folosite in scop terapeutic in cazul in care copiii de le care au fost recoltate la nastere vor avea nevoie.

In ultima perioada, specialistii au descoperit tot mai multe utilizari terapeutice ale acestora, in domeniul nou al medicinei regenerative, avand ca scop tratarea mai eficienta a unor boli cronice, degenerative sau post-traumatice, cum ar fi  bolile cardiovasculare, hepatice, leziuni ale maduvei spinarii, bolile inflamatorii cronice sau autoimune. In acest sens, medicul primar Anca Simionescu de la Spitalul Filantropia a declarat ca „Izolarea si utilizarea celulelor stem embrionare a permis integrarea acestora in tratamentul cancerelor hematopoetice, diabetului, unor afectiuni neurologice si cardiovasculare, in cadrul medicinei regenerative. Faptul ca in Romania este posibila recoltarea si stocarea lor, deschide perspectiva incercarii unor terapii imunomoleculare si de inginerie tisulara”.

 

doctor-celule-stemAsa dupa cum relata Sanatateabuzoiana.ro in urma cu doua luni, in Romania se experimenteaza in premiera tratamentul unor copii cu paralizie cerebrala spastica, prin transfuzii cu celule stem recoltate la nastere. Este vorba despre 20 de copii diagnosticati cu aceasta afectiune, carora li se transfuzeaza sange cordonal cu celule stem recoltate la nastere si depozitate in banca de celule a clinicii Cord Blood Center, despre aceasta metoda de tratament vorbindu-se doar la nivel teoretic pana anul trecut. Atunci, in premiera nationala, trei copii cu paralizie cerebrala au beneficiat de astfel de transfuzii, la Spitalul Al. Obregia din Capitala, iar starea lor s-a imbunatatit. Alti doi copii cu aceeasi afectiune au fost supusi unor interventii similare in SUA si Franta, la costuri incomparabil mai mari. Astfel s-a ajuns la initiativa derularii studiului clinic in cazul altor 20 de copii cu afectiuni similare, in cazul carora parintii au optat pentru recoltarea de celule stem la nastere.

Dupa lansarea noului produs medical, pachetul de servicii oferit de clinica Cord Blood Center contine recoltare de sange placentar, sange ombilical, tesut de cordon ombilical si tesut placentar, costul total fiind de 12.900 de lei, suma ce poate fi platita si in rate. Totodata, pentru stocarea in cadrul bancii de celule stem se percepe o taxa anuala de 890 de lei.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro