Pacienţii cu grave probleme neurologice care ajung la Spitalul Judeţean din Timişoara ar putea avea o nouă şansă la o viaţă normală. Chirurgii de aici folosesc o tehnică modernă de intervenţie pe creier, care ajută bolnavii să iasă mai repede din comă şi să se recupeze într-un timp record.
Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara au operat o pacientă de 69 de ani care era de două săptămâni în comă profundă. Femeia a suferit un abces cerebral, o afecţiune rară care împiedică circulaţia lichidului cranian. În câteva zile, spun medicii, pacienta se va trezi din comă şi va începe recuperarea.
„Intervenţia aceasta minimă este de a desface aceste cămăruţe şi de a crea un coridor de circulaţie a lichidului cefalorahidian pentru a evita montarea de alte device-uri care se pot pune definitiv”, a explicat Daniel Costea, medic specialist neurochirurgie la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Intervenţia prin metoda clasică, implică tăieturi mai mari şi implicit riscul de-a produce leziuni pe creier. Astfel, pacienţii ar putea rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii. Prin noua tehnică însă, acest risc este minim.
„Inciziile sunt mici, orificiile care se fac în calota craniană sunt mici. Acest lucru este foarte important, pentru că altfel putem intra oriunde în creierul omului, dar contează ce lăsăm în urmă”, a spus Horia Pleş, şeful Secţiei de Neurochirurgie la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Endoscopul, format din două tuburi subţiri, unul dotat cu o cameră video, a costat peste 20.000 de euro, însă piesele acestuia sunt extrem de fragile. Prin urmare, doar doi specialişti din spital au fost instruiţi să-l utilizeze. Noua metodă a atras rezidenţii pasionaţi de neurochirurgie.
„Să poţi intra în interiorul creierului pe o cale minim-invazivă, fără să poţi să faci prea mare distrugere şi să poţi explora porţiuni semnificative în anatomia lui interioară este un lucru extraordinar. Poate fi un motiv să rămâi în ţară, pentru genul ăsta de tehnică, cu condiţia să ai ocazia să o utilizezi”, a spus Dragoş Ţirlea, medic rezident neurochirurgie.
Aproximativ 25 de pacienţi pe an ar putea fi operaţi, pentru început, prin noua tehnică