Pacienţii care se tratează în clinicile private ar putea să plătească în totalitate facturile care acum sunt parţial decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la 1 iunie, CNAS obligă clinicile private să alinieze tarifele la nivelul celor decontate prin lege, dacă vor să mai fie finanţate de la bugetul de stat

În prezent, pentru un RMN la cord efectuat într-un spital de stat, CNAS decontează aproximativ 470 de lei. Acelaşi RMN costă 1.600 de lei într-un spital privat.

471 de lei primeşte spitalul de la CNAS, iar pacientul care are trimitere către privat scoate din buzunar peste o mie de lei. De la 1 iunie, dacă vrea să mai primească cei 471 de lei, spitalul privat trebuie să scadă tariful la această sumă.

"Trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice, cât şi în cele private. Dacă în spitalul public, Casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul contractat de Casă trebuie să se efectueze", a spus Radu Ţibichi,  preşedinte CNAS.

Costurile mai mari din clinicile private înseamnă servicii mai bune faţă de cele din spitalele de stat, explică specialiştii din lumea medicală. Pacienţii spun că o astfel de măsură ar încălca drepturile lor.

Spitalele private vor putea practica orice tarife doar dacă nu au contract cu CNAS.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro