Medicii de familie timişeni le cer oficialilor de la Bucureşti să găsească o soluţie pentru inscripţionarea grupei sanguine şi a factorului Rh pe cărţile de identitate ale populaţiei, pentru a putea fi utilizate în timp util în caz de urgenţe majore ale pacienţilor.
"În vechile buletine de identitate era trecută grupa sanguină, acum nu mai este. Noi cerem şi imprimarea Rh pe noile cărţi de identitate, dar şi posibilitatea ca aceste determinări să le fie făcute gratuit pacienţilor, pentru că în prezent nu se decontează, iar aceste date le au doar femeile gravide care-şi fac obligatoriu acest set de analize", susţin medicii.

  • Afirmaţia vine în contextul prezentării miercuri, la Timişoara, a Sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (DES), la care au participat câteva zeci de medici şi dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale de asigurări de sănătate (CNAS), responsabil cu promovarea DES.

"Noul sistem vine, în primul rând, în ajutorul pacientului, a cărui evoluţie medicală va putea fi urmărită oriunde s-ar afla el, în ţară sau în străinătate. Scopul este medical, iar la nivel naţional, pentru studii de politică sanitară. (...)", a declarat Marius Filip.
În funcţie de incidenţa anumitor diagnostice şi tratamente, ministerul Sănătăţii va putea introduce anumite boli într-un program naţional de prevenire sau se poate merge către importatorul medicamentelor cele mai frecvent utilizate în masă, negociindu-se un anumit volum de medicamente pentru a se asigura necesarul.

  • Marius Filip este convins că implementarea noului DES este posibilă şi în mediul rural, dar medicii trebuie convinşi să accepte utilitatea sistemului.

"Noul sistem este foarte benefic pentru pacient, pentru că în momentul în care el se va prezenta la orice instituţie sanitară din ţară sau din străinătate, medicul respectiv îi va cunoaşte toate antecedentele, starea prezentă, fiind foarte important mai ales în starea de urgenţă. Inconvenientul îl reprezintă doar lipsa menţionării Rh şi a grupei sanguine şi trebuie rezolvat înainte de implementarea DES", a declarat dr. Flavia Marinconi Marcu, medic primar de medicină generală în oraşul Făget. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Ştefan Gabrea)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro