„Cămăruţa mea în care stau eu şi în care îmi duc viaţa. Asta mi s-a oferit, asta am”, spune Livia Rotaru.
Volumul de muncă este uriaş, dar experienţa o ajută să facă faţă.
„Sunt şase operaţii, şapte operaţii pe zi. Sunt zile când se ajunge şi la 11 şi la 14 operaţii pe zi”, spune medicul.
Conducerea spitalului din Huşi îşi pune speranţe în medicii rezidenţi. Le oferă chiar şi garsoniere, dar nici aşa nu îi conving.
„Trebuie să avem şi cadre tinere, care vor fi un schimb de generaţie la un moment dat. Este un volum mare de muncă pentru un singur medic anestezist”, spune Nelu Tătaru, medic chirurg.
Mai greu este în perioada verii, când medicul intră în concediu de odihnă, iar la spitalul din Huşi nu se mai face nicio operaţie. Astfel că medicii cer ajutor anesteziştilor de la spitalul din Vaslui.
„Ne trimiteau câte un anestezist, iar când nu era nimeni, eram nevoiţi să trimitem cazurile către ei”, spune Lucia Rotaru, manager Spitalul Municipal Huşi.
Problema este că şi la Spitalul Judeţean Vaslui este criză de anestezişti. Din necesarul de nouă specialişti, unitatea medicală are doar trei.
„În momentul de faţă se lucrează cu trei medici anestezişti. Asta înseamnă aproape zece gărzi pe lună de fiecare medic, ceea ce este extrem de epuizant”, spune Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judeţean Vaslui.
Ce-i drept, nici salariile nu sunt atractive.
„De la începutul anului ni s-a tăiat din sporul de gărzi. Oricum, nu este vorba de bani, este vorba că nu putem fizic și moral să facem față volumului de muncă” spune dr. Angel Bologa, şef ATI Vaslui.
În România, un anestezist debutant câştigă 1.600 de lei, iar unul cu experienţă, puţin peste 2.000 de lei.