Marijuana este prescrisă în SUA în cazul bolnavilor de cancer, aceasta având capacitatea de a ameliora durerile, şi în 15 ţări din UE, printre care Spania şi Anglia, unde canabisul poate figura în schema de tratament a pacienţilor cu scleroză multiplă. De ce nu este posibil acelaşi lucru şi la noi?

În România, marijuana ar putea fi prescrisă de către medici, în condiţiile în care există o bază legală, dar pentru că niciun producător de medicamente nu a solicitat Agenţiei Naţionale de Medicament aprobarea vreunui tratament pe bază de marijuana, românii nu pot avea acces la acest tip de medicaţie.

„În Uniunea Europeană există un singur medicamament pe bază de marijuana, care este autorizat pentru a fi folosit în scop terapeutic, cu indicaţie în cazul pacienţilor cu scleroză multiplă. Şi în România există încă din 2011 baza legală pentru prescrierea tratamentelor care sunt pe bază de tictură şi extract de canabis, dar până în prezent niciun producător de medicamente nu s-a adresat Agenţiei pentru a solicita aprobarea pe piaţa autohtonă. Noi, nu putem aproba un medicament dacă nu există soilicitare din partea unui producător”, a declarat pentru gândul Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Dr. Irina Dan, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Bucureşti, a declarat pentru gândul că în ultima perioadă o serie de studii au arătat că marijuana are efecte în multe afecţiuni printre care se numără epilepsia, Parkinsonul şi chiar Alzhemeir.

„Pe piaţa farmaceutică din România nu există niciun medicament pe bază de marijuana care să poată fi prescris. Acest tip de medicamente fac parte din clasa tratamentelor care au un regim restrictiv, având în vedere faptul că substanţa în sine poate să dea dependenţă. Pacientul căruia i se administrează un astfel de medicament este şi el strict supravegheat, potrivit legislaţiei în vigoare la noi în ţară”, a punctat dr. Dan.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro