Un martor ocular prezent la accidentul de lângă Turda, la care medicul a ajuns după 50 de minute de la apelul la 112, contestă verdictul dat de comisia cerută de Raed Arafat. Faptul că directoarea Direcţiei de Sănătate Cluj, Dorina Duma, a susţinut că echipele de intervenţie ar trebui lăudate pentru modul în care au acţionat este considerat o „revoltător” de către soţia victimei, care a susţinut că-şi va angaja avocat şi-i va scrie lui Arafat.

Soţia victimei a susţinut că-i va scrie secretarului de stat Raed Arafat.

Comisia Direcţiei de Sănătate Publică Cluj a dat verdictul, la finalul săptămânii trecute,  legat de intervenţia Ambulanţei la accidentul produs, pe 28 aprilie, lângă localitatea Turda, soldat cu decesul unei persoane, în condiţiile în care o ambulanţă cu asistentă a ajuns în 26 de minute, iar o ambulanţă cu medic în 50 de minute. Directoarea DPS Cluj, Dorina Duma şi preşedinte Comisiei de anchetă, a suţinut că instituţiile statului, Ambulanţă şi ISU – descarcerare, au respectat legea şi, mai mult, merită lăudate. Ancheta a fost cerută după ce un şofer a murit încarcerat într-un accident care a avut loc, pe 28 aprilie, într-o seaară de luni, în localitatea Stejeriş, lângă Turda, în jurul orei 20.45. Un autoturism s-a făcut zob după ce a intrat într-un cap de pod. La volan se afla Florin Datcu, un inginer de 53 de ani  din Urziceni, judeţul Ialomiţa, care era mecanic auto şi profesor de legislaţie rutieră la o şcoală de şoferi. 

 Cred că cei de la DSP ar fi trebuit să scrie nişte demisii, să pună capul jos şi să îmi spună că  regretă ce s-a întâmplat. Măcar atât. Nu am pretenţii materiale , nu vreau să mă victimizez fără bază. Să-mi spui că e lăudabilă o intervenţie în 50 de minute la o distanţă de  10 km de Turda e revoltător. Am făcut drumul cu maşina în 7 minute. Sunt 10 km până în Turda. Poliţistul mi-a spus că a ajuns atât  de târziu pentru că nu era un infractor care să fugă”
 
 Simona Datcu, sotia victimei

Timpul de reacţie 

Una dintre acuzele aduse la adresa echipelor de intervenţie a fost faptul că au ajuns foarte târziu la accident. Dorina Duma, şefa comisiei de anchetă, a susţinut că echipajul de descarcerare a ajuns la 12 minute de la efectuarea apelului la 112, apoi ambulanţa cu asistentă a ajuns la 26 de minute, iar a doua ambulanţă, cea cu doctor, la 44 de minute de la efectuarea apelului. Întrebată de ce a ajuns prima ambulanţă după 26 de minute, Duma a susţinut că în seara de luni, 28 aprilie, în jurul orei 20.00, când s-a produs accidentul, în zona localităţii Stejeriş, ploua torneţial şi DN1 era aglomerat. Ea a susţinut că Ambulanţa care a venit de la Câmpia Turzii la Stejăreşti în 26 de minute a avut un timp rezonabil de reacţie. Thomas Mendel, martorul ocular care a dat primul ajutor victimei, susţine că durata este foarte mare: „Eu am făcut 7 minute cu maşina de la locul accidentului până în Turda şi nu am venit cu sirena, cum face Ambulanţa”. Duma a precizat însă că ambulanţa a venit de la Câmpia Turzii, întrucât ambulanţa de la Turda, localitate aflată la circa 15 kilometri de Stejeriş, era ocupată. Câmpia Turzii este la circa 24 de kilometri de Stejeriş. Conform siteului distante.ro, la o viteză medie de 54 de kilometri la oră, această distanţă poate fi parcursă în 27 de minute. Ambulanţa a reuşit să-l parcurgă în 26 de minute...

Pe de altă parte,  e important de precizat că mai mult de o treime din drum poate fi parcurs pe Autostrada Transilvania, iar amblanţa poate depăşi lejer viteza de 54 de kilometri la oră, având în vedere că merge la o intervenţie urgentă. Faptul că ambulanţa cu medic a ajuns după 44 de minute a fost pus pe seama faptului că dintre cele 4 salvări care deseversc zona Turda-Câmpia Turzii, doar una are şi medic, aceasta fiind la un alt accident.    

„Eu am făcut 7 minute cu maşina de la locul accidentului până în Turda şi nu am venit cu sirena, cum face Ambulanţa” 

Thomas Mendel, martor 

 Ambulanţa fără medic, pompieri fără dotări  

O altă informaţie controversată a fost cea legată de lipsa medicului pe prima ambulanţă. Dorina Duma a explicat că intervenţia la un accident nu se face obligatoriu cu medic. „Pentru manevrele de resuscitarea asistenta de pe Ambulanţă a fost competentă şi şi-a făcut treaba bine. De asemenea, la resuscitare au ajutat şi pompierii de la descarcerare care aveau competenţe de acordare a primului ajutor. Pompierii care merg la descarcerare au competenţe de paramedici. Nu este obligatoriu ca la un accident să fie medic în Ambulanţă, peste tot în lume la majoritatea intervenţiilor merg paramedicii”, a mai spus directoarea. Totuşi, nici pe ambulanţa şi nici pe maşina de descarcerare nu au fost paramedici. Ea a mai susţinut că şi în cazul în care ar fi venit mai repede, ambulanţa cu asistentă nu ar fi avut ce face pentru că a trebuit să aştepte ca echipajul de descarcerare să asigure maşina, aflată în pericol să cadă într-un şanţ de pe marginea drumului. Martorul ocular prezent la faţa locului, Thomas Mendel, de profesie medic stomatolog, a susţinut că a intrat în maşină şi a început resuscitarea şoferului înainte să vină descarcerarea: „Cei de la descarcerare nu au făcut nicio manevră de prim ajutor când au venit. Când au venit eu eram în maşină şi  îi dădeam primul ajutor victimei. Ei au stat 15 minute să asigure maşina să nu cadă în şanţ. Le-am cerut un balon pentru respiraţie artificială, care e o dotare minoră, şi mi-au spus că nu au aşa ceva”. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Andrei Biriş, a susţinut că nu există paramedici pe echipajele de intervenţie. „Angajaţii ISU, în special cei de la descarcerare, au făcute cursuri de prim ajutor, dar ei pot acorda primul ajutor aşa cum poate acorda orice martor ocular. Ei au o trusă medicală un pic mai bine dotată precum cea pe care o avem toţi în autoturisme. Nu se poate transporta apartura mai sofisticată pentru că în maşina de decarcerare sunt tot felul de unelte şi nu există igiena necesară”.

„Asistenta i-a pus tensiometrul”

 Mendel a mai spus că odată venită prima ambulanţa, victima a fost scoasă din maşină, iar asistenta i-a pus tensiometru, iar apoi a început să facă manevre de resuscitare. Şefa Comisiei de anchetă, Dorin Duma, a susţinut că asistenta a găsit victima fără semne vitale, iar în această situaţie prezenţa unui medic nu ar fi făcut diferenţa.  „Medicul este chemat de asistentă sau de paramedic în situaţiile mai grave.Aşa s-a întâmplat şi acum, dar a durat pentru că acesta era la altă intervenţie”, a spus Duma.  

 Nod de autostradă cu un singur medic 

„Situaţia este foarte gravă dacă în zona Turda, Câmpia Turzii există un singur medic şi 4 ambulanţe, fără niciun paramedic, întrucât e nod de autostradă acolo, dacă e un accident în lanţ, oamenii mor aşteptând medicul”, a mai spus Mendel. El a susţinut că este irelevant că în cazul acesta nu avea ce să facă medicul, întrucât putea fi vorba despre orice altă urgenţă.  Într-adevă, atât Duma, cât şi purtătorul de cuvâtn de la ISU au confirmat că există patru ambulanţe, un medic şi niciun paramedic pe zona Turda- Câmpia Turzii.  

 „MI-au spus că ei se tem să dea veştile tragice familiei. M-au sunat poliţiştii turdeni  după 8 zile şi m-au întrebat dacă solicit expertizarea maşinii. <<Normal că vreau>>, eu credeam că intră în procedura legală – mai ales că soţul meu era mecanic auto şi şofer cu experienţă, era un om calculat, n-ar fi făcut manevre greşite. Ei au trântit la televizor o supoziţie, cum că accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic. Câtă vreme nu a fost o expertiză, cum poţi veni la ştiri să spui acest lucru.

Simona Datcu, soţia victimei 

Poliţia a ajuns după 50 de minute 

O altă problemă  a fost faptul că la locul accidentului, Poliţia a ajuns după 50 de minute. „A venit un domn de la Poliţie şi şi-a pus maşina la câţiva metri de accident. Când i-am zis, având în vedere că în apropiere era o curbă şi riscam să intre un camion în toţi cei care eram acolo, să-şi mute maşina pentru a-i atenţiona pe cei care intrau în curbă, a vrut să mă amendeze că sunt recalcitrant”, a mai relatat Thomas Mendel.Poliţia Cluj nu a răspus solicitării Adevărul de săptămâna trecută legată de motivul pentru care intervenţia Poliţiei s-a făcut după 50 de minute. „Răspunsul la solicitări se dă în termen de 30 de zile”, ne-a răspuns purtătoarea de cuvânt a Ipj Cluj, Simona Virci.  Auzind verdictul Comisiei  DSP şi afirmaţiile Dorenei Duma legate de faptul că echipajele de intervenţie ar trebui felicitate, martorul a susţinut: „Este o aberaţie să afirmi acest lucru”.  

Soţia victimei: „e revoltător” 

„Sunt supărată pe verdictul şi pe afirmaţiile şefei Comisiei DSP pentru că mai mulţi martori mi-au spus că soţul meu era conştient chiar după accident, a încercat să vorbească, gemea. De de la 8.40 de la primul apel la 112 şi până la 9.35 când a ajuns medicul au trecut 55 de minute. Nu ştiu dacă ar mai fi putut trăi, dacă se ajungea mai repede, dar mă doare că toată lumea se disculpă, îşi apără scaunul şi funcţia. E revoltător să fie lăudaţi cei din echipele de intervenţie. Sunt nişte filmări, care n-au cum să fie măsluite. Pe mine mă doare, că soţul meu a murit, scurgându-se lent pe marginea şoselei. Cred că cei de la DSP ar fi trebuit să scrie nişte demisii, să pună capul jos şi să îmi spună că  regretă ce s-a întâmplat. Măcar atât. Nu am pretenţii materiale , nu vreau să mă victimizez fără bază. Să-mi spui că e lăudabilă o intervenţie în 50 de minute la o distanţă de  10 km de Turda e revoltător. Am făcut drumul cu maşina în 7 minute. Sunt 10 km până în Turda. Poliţistul mi-a spus că a ajuns atât  de târziu pentru că nu era un infractor care să fugă”, a susţinut Simona Datcu.  

Sunată după 8 zile 

Poliţiştii care anunţă familiile victimelor despre accidentele în care au fost implicate sunt o realitate doar în filmele americane. Simona Datcu a fost sunată de Poliţia Turda la 8 zile după accident. „MI-au spus că ei se tem să dea veştile tragice familiei. M-au sunat poliţiştii turdeni  după 8 zile şi m-au întrebat dacă solicit expertizarea maşinii. <<Normal că vreau>>, eu credeam că intră în procedura legală – mai ales că soţul meu era mecanic auto şi şofer cu experienţă, era un om calculat, n-ar fi făcut manevre greşite. Ei au trântit la televizor o supoziţie, cum că accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic. Câtă vreme nu a fost o expertiză, cum poţi veni la ştiri să spui acest lucru. Am  cerut certificatul de la Medicină Legală, dar mi-au spus că nu am acces decât cu acordul procurorurlui din Turda. Aş fi vrut să ştiu dacă putea fi sau nu salvat”, a susţinut femeie. Ea vrea să-şi angajeze avocat fiind revoltată de ceea ce se întâmplă. Rămasă cu doi copii şi cu un salariu mic de profesoră, Simona Datcu este într-o situaţie estrem de dificilă. „Am să-i scriu lui Raed Arafat. Nu suport să meargă într-acolo încât să-i laude”, a susţinut Simona Datcu. 

Verdictul comisiei cerute de Arafat in cazul accidentului la care medicul a ajuns după 50 de minute: „s-a respectat legea”

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro