Comisia Direcţiei de Sănătate Publică Cluj a dat verdictul legat de intervenţia Ambulanţei la accidentul produs săptămâna trecută lângă localitatea Turda. Comisia a reţinut că angajaţii de la Ambulanţă au respectat legea şi au dat dovadă de profesionalism. Martorii au acuzat faptul că un medic a ajuns la accident după 50 de minute.

„Toată analiza s-a făcut pe baza documentelor şi prevederilor legale în vigoare, a tuturor documentelor  şi fişelor solicitare. S-a verificat şi sistemul unic de apel de urgenţă, care înregistrează totul la secundă.  Comisia a evidenţiat faptul în cazul intervenţiei la accident nu s-a produs niciun fel de abatere de la prevedera legislative în vigoare”, a susţinut directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma. Ea a explicat că intervenţia la un accident nu se face obligatoriu cu medic. „Pentru manevrele de resuscitarea asistenta de pe Ambulanţă a fost competantă şi şi-a făcut treaba bine. De asemenea, la resuscitare au ajutat şi pompierii de la descarcerare aveau competenţe de acordare a primului ajutor.

Nu este obligatoriu ca la un accident să fie medic în Ambulanţă, peste tit în lume la majoritatea intervenţiilor merg paramedicii”, a mai spus directoarea. Legat de faptul că prima Ambulanţă a venit după 26 minute de la apelul la 112, Duma a spus: „Traficul esta aglomerat şi chiar dacă ajungea mai repede nu avea ce face, pentru că până au sosit maşina accidentată a trebuit să fie stabilizată de pompierii de la descarcerare, întrucât exista pericolul să cadă. Când a ajuns asistenta pacientul era fără semne vitale. A doua ambunaţă, cea cu medic, a ajuns la 44 de minute de la apelul la 112 la un pacient care nu avea semne vitale”.

Ce s-a întâmplat  

Comisia solicitată de secretarul de stat Raed Arafat după accidentul care s-a produs lângă localitatea Turda şi-a început luni activitatea. Ancheta a fost cerută după ce un şofer a murit încarcerat într-un accident care a avut loc, săptămâna trecută. Accidentul s-a produs într-o seaară de luni, în localitatea Stejeriş, lângă Turda, în jurul orei 20.45.

Un autoturism s-a făcut zob după ce a intrat într-un cap de pod. La volan se afla Florin Datcu, un inginer de 53 de ani  din Urziceni, judeţul Ialomiţa, care era şi instructor auto şi profesor de legislaţie rutieră. Echipajul de descarcerare a ajuns primul la locul accidentului, dar nu a intervenit asupra victimei, întrucât s-a ocupat cu asigurarea maşinii, care era în pericol de a cădea într-o râpă. Cei care au intervenit să ajute victima au fost şoferii aflaţi în trafic. „L-am resuscitat cât am putut, Ambulanţa a sosit după 34 de minute, făr medic, fără echipament, a mers să-i ia tensiunea”, a declarat un clujean aflat la faţa locului. Asistenta început manevrele de resuscitare şi a chemat o alta ambulanţă la bordul căreia se afla de data aceasta şi un medic. Martorii spun că un medic a ajuns la victimă abia după 50 de minute de la efectuarea apelului la serviciul de urgenţă. Viaţa şoferului însă nu a mai putut fi salvată. Un echipaj de Poliţie a venit la 50 de minute de la efectuarea apelului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro