Aparatură medicală de milioane de euro zace în spitalele din România pentru că nu sunt bani pentru utilizarea ei. Este vorba despre roboţii pentru intervenţii chirurgicale, aduşi acum cinci ani în mai multe spitale din ţară. Ministerul Sănătăţii, cel care a dat banii pentru cumpărarea lor, este şi cel care a tăiat apoi banii alocați unor astfel de operaţii. Acum, intervențiile se mai fac doar dacă pacienţii îşi permit să acopere singuri toate costurile.
Sub prelata care îl protejează de praf, robotul chirurgical daVinci de la Spitalul de Urologie Theordor Burghele din Bucureşti este în conservare. O etichetă administrativă cu semnificaţie clară - nu mai sunt bani pentru utilizarea lui. Chirurgii nu l-au mai folosit de aproape un an şi jumătate, deşi, atunci când l-au primit, erau încântaţi de performanţele aparatului.
„Durata de spitalizare se scurtează, pierderile de sânge sunt mai mici, evoluția este grevată de mai puține dureri, iar pacientul se poate integra mult mai repede”, explică Viorel Jinga, medic primar urolog.
Statul plătea pentru o operaţie cu robotul în jur de 3-4.000 de euro, dar, de anul trecut, Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat niciun ban.
Ministerul a decis că prețul pe care îl plătește cu un astfel de aparat este mult prea mare și a decis să taie finanțarea, chiar daca tot MS e cel care a plătit milioane de euro pentru astfel de roboți chirurgicali.
Un astfel de robot costă peste un milion de euro, sumă la care se adaugă şi costurile de întreţinere - în jur de 12.000 de euro pe lună.
În spitalele româneşti există cinci astfel de roboţi - patru la Bucureşti şi unul la Cluj. Unii dintre ei sunt abandonaţi, în vreme alţii sunt utilizaţi doar atunci când pacienţii sunt dispuşi să suporte costurile intervenţiei.
„Bolnavii care întruneau toate condițiile din punct de vedere medical și in funcție de posibilitățile bolnavilor sponsorizau spitalul clinic care acoperea costurile cu instrumentele chirurgicale necesare intervenției”, spune Nicolae Constanțea, managerul Spitalului Clinic Municipal din Cluj-Napoca.
De la introducerea chirurgiei robotice în România, medicii au făcut peste o mie de astfel de intervenţii chirurgicale. De anul trecut, numărul acestor operaţii a scăzut brusc. Ministerul Sănătăţii nu a oferit un răspuns la solicitarea Digi24 privind planurile pe care le are pentru reluarea operaţiilor cu aceşti roboţi.