Datele medicale ale asiguraților, disponibile on-line. Care sunt avantajele Dosarului Electronic de Sănătate

 

Dosarul Electronic de Sănătate trebuia să fie operațional încă de la începutul anului, însă primii medici l-au putut accesa abia luna trecută. Sunt deja 500.000 de dosare înființate, 3.500 de specialiști care adaugă date și 50 de spitale care și-au updatat softurile pentru a putea completa informații despre pacienți. Dar, în curând, va deveni obligatoriu.

Dosarul va conține toate informațiile medicale ale unei persoane, inclusiv diagnostice, investigații, internări, intervenții chirurgicale sau intoleranța la anumite medicamente.

Anumite  date vor putea fi accesate de doctori fără acordul pacientului, ceea ce este util mai ales în cazurile de urgență. Pentru informații complete trebuie acordul bolnavului.

Acesta poate fi dat cu cardul de asigurat sau pe baza unui cod generat cu ajutorul medicului. Fiecare dosar va fi constituit doar de un specialist. Important este că datele vor putea fi vizualizate oriunde în lume, nu doar în țară. Este o premieră mondială.

„Fie de pe calculatorul lui sau de pe smartphone, pacientul accesează portalul casei www.des-cnas.ro, introduce codul de pe matricea de securitate ți parola lui. Medicul vizualizează datele respective“, a spus Marius Filip, expert CNAS.

Important este și că dosarul va putea fi vizualizat de fiecare asigurat în parte, chiar de acasă.

„Va vizualiza serviciile care îi sunt înscrise sau raportate ca fiind efectuate, direct din dosar. Lucru care s-ar putea să creeze surprize, ar putea să găsească servicii de care nu a beneficiat“, a mai spus Marius Filip, expert CNAS.

Dosarul trebuie completat de toți specialiștii din sistem, fie că vorbim de medici de familie, din spitale sau din policlinici. Există temeri însă că nu toți vor da informații complete și în plus, susțin că e un volum mare de muncă.

„Dosarul Medical Electronic și Cardul de Sănătate sunt două instrumente de care sistemul românesc de sănătate au absolută nevoie. Nu avem însă toate datele, nici noi, nici pacienții despre instrumente“, a declarat Laura Condur, președinte Asociația Medicilor de Familie Tomis.

Implementarea dosarului electronic a costat aproape 19 de milioane de euro, fiind realizată din fonduri europene.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro