Chiar daca data la care s-a anuntat implementarea pachetului de servicii medicale de baza si a dosarului electronic de sanatate se apropie, medicii de familie au inca foarte multe intrebari referitoare la posibilitatea implementarii acestor noi proiecte. Consultatiile preventive la cabinetul medicului de familie, ca parte importanta a pachetului de baza, starnesc si in acest moment semne de intrebare.

Dr. Rodica Tanasescu: Nu stim prin ce modalitati pacientii sanatosi vor fi determinati sa vina la medic

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a explicat pentru FormareMedicala care sunt semnele de intrebare ale medicilor de familie referitoare la consultatiile preventive sau la planul de management pentru bolnavii cronici.

“S-a discutat despre riscograma, dar noi, medicii de familie, nu am fost consultati in acest sens si nu am vazut fizic niciun fel de riscograma ca sa stim cat de complexa este, cat de mult timp ne-ar lua sa o completam, pentru ca daca incepem sa facem riscograme in loc sa consultam, nu am facut nimic”, a precizat presedintele SNMF.

In ceea ce priveste pacientii sanatosi sau aparent sanatosi care ar trebui sa se prezinte la cabinet pentru consultatii de preventie, medicii de familie sunt sceptici in legatura cu prezenta acestor pacienti regulat la medic.

Nu stim daca aceste investigatii pot fi recomandate pentru pacientul aparent sanatos

“Am vazut lista de investigatii pe care pe care le poate recomanda medicul de familie dar nu stim daca aceste investigatii se pot recomanda si pentru pacientul aparent sanatos pentru depistarea precoce a riscului”, a explicat presedintele SNMF.

Deocamdata nu am vazut normele ca sa stim ce investigatii putem recomanda

Presedintele SNMF a explicat ca pana in prezent medicii de familie nu au putut recomanda o mamografie, spre exemplu, pentru o pacienta care are un risc de cancer mamar prin faptul ca mai multe rude de sex feminin din familie au avut aceasta boala.

“Nu am avut voie sa recomandam o colonoscopie unui pacient care are in familie polipoza colonica si care are cazuri de cancer colonic, nu am avut voie sa facem o multime de investigatii care ne-ar ajuta sa depistam aceste patologii in momentul in care acestea nu sunt simptomatice, nu sunt grave si sunt foarte usor rezolvabile. Deocamdata nu am vazut normele ca sa stim daca intr-adevar vom putea face acest lucru”, a explicat dr. Rodica Tanasescu.

Circuitul dificil al pacientilor in sistemul medical este o alta problema semnalata de presedintele SNMF, cu precadere in sistemul rural unde pacientii nu au acces decat la consultatia medicului de familie si foarte rar isi permit sa faca investigatii pe anumite specialitati.

Autor: Anamaria Blanaru
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro