O formă de cancer la măduva osoasă a fost pentru prima dată vindecată cu ajutorul injectării unei doze masive de virus modificat al rujeolei, relatează vineri AFP citând revista Mayo Clinic Proceedings, care a publicat un studiu elaborat de cercetători din Statele Unite, unde s-a reuşit recent această performanţă.

Pacienta vindecată este o femeie din SUA în vârstă de 49 de ani, care suferea de mielom multiplu, o formă de cancer provocată de degenerarea plasmocitelor de la nivelul măduvei osoase.

Experimentul a fost efectuat şi pe o a doua pacientă cu aceeaşi afecţiune, dar în cazul acesteia din urmă virusoterapia nu a răspuns la fel la tratament, constatându-se însă o regresie a cancerului.

Fiecăreia i s-a administrat o doză unică de vaccin ce conţinea virusul modificat genetic al rujeolei, virus capabil să atace celulele canceroase.

Dozele au avut o concentraţie foarte ridicată, echivalând cu zece milioane de vaccinuri, dar ambele paciente au reacţionat pozitiv la tratament.

Pacienta la care s-a constatat remisia completă a cancerului nu a avut nicio recidivă a bolii în cele şase luni de când este monitorizată.

Mielomul multiplu este tratat de obicei cu ajutorul unei terapii de stimulare a sistemului imunitar, însă boala este rareori vindecată.

Terapia care foloseşte agenţi patogeni modificaţi ce atacă celulele canceroase este folosită din anii 1950, printre viruşii utilizaţi numărându-se cel al herpesului sau al gripei.

Dar acum este pentru prima dată când s-a reuşit o remisie completă a unui cancer invaziv prin injectarea unei doze unice de vaccin.

Sursa: Agerpres

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro