Medicul Radu Ioan Maxim, şeful Cabinetului de Medicină Legală din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii îl acuză de cel puţin opt fapte de corupţie.

Conform procurorilor, Radu Ioan Maxim, profitând de faptul că este singurul medic legist din zona municipiului, „obţinea foloase necuvenite în îndeplinirea actului profesional în scopul favorizării intereselor unor persoane care au săvârşit diverse infracţiuni sau în interesul unor părţi vătămate“.

Anchetatorii susţin că, în doar două luni (martie-aprilie 2014), în schimbul unor sume de bani cuprinse între 20 Euro şi 200 Ron, atesta, în mod nereal, în certificatele medico-legale eliberate, un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare decât cele necesare sau decât cele efectuate în fapt, în vederea agravării situaţiei juridice a agresorilor persoanelor vătămate.

Procurorii spun că într-unul din cazuri, Maria-Cristina Samson a plătit medicului Radu Ioan Maxim 200 de lei, pentru a întocmi un certificat medico-legal pe numele fratelui acesteia, victima unei agresiuni, în care să se consemneze în mod nereal un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale, fapt ce s-a şi realizat cu ocazia eliberării de către medic a înscrisului ce urma a fi ataşat într-un dosar penal, în scopul intimidării agresorului.

Medicul ar fi luat tot 200 de lei şi de la Ghiorge Cica pentru a întocmi un certificat medico-legal pe numele fiului acestuia, victima unei agresiuni, în care s-a atestat în mod necorespunzător realităţii un număr de zile de îngrijiri medicale (cu 10 zile mai mare decât cel care trebuia să se acorde victimei agresiunii în mod real), document ce ulterior a fost folosit în cadrul unui dosar penal în scopul agravării situaţiei juridice a agresorilor fiului acestuia.

Procurorii spun că acordarea unor astfel de certificate medico-legale în care se atestă în mod nereal un anumit număr de zile de îngrijiri medicale, faţă de cel care ar fi trebuit acordat solicitantului, acte depuse în cadrul unor cauze penale, are efecte în ceea ce priveşte încadrarea juridica a faptelor, existând situaţii când o faptă a fost calificată, potrivit atestării în fals a medicului, ca fiind o vătămare corporală din culpă, deşi, în realitate, fapta nu e prevăzută de lege.

„Atitudinea şi modul de operare a inculpatului Radu Ioan Maxim este de natură a aduce prejudicii grave înfăptuirii justiţie, ca urmare a atestărilor în fapt efectuate cu ocazia eliberării unor documente medicale care erau depuse la dosarele penale, în condiţiile în care era unica autoritate emitentă a unor astfel de certificate medico-legale la nivel local“, spun procurorii.

Procesul medicului legist Maxim şi a „clienţălor“ săi va fi judecat la Tribunalului Neamţ.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro